Televizije N1 i Nova S obrazložile razloge za prekid emitovanja programa

Izvor: TAF, N1

Naslovna fotografija: Shutterstock/Nova S

Nakon prekida emitovanja programa u trajanju od 24 sata u utorak, 6. decembra, Televizija N1 je objavila obrazloženje, nakog čega je nastavila emitovanje redovnog programa.

U obrazloženju se navodi da su Televizije N1 i Nova S na 24 sata prekinule emitovanje programa u znak protesta što Savet Regulatornog tela za elektronske medije još nije doneo odluku o dodeli pete nacionalne frekvencije. Cilj im bio, kaže se u obrazloženju, da ukažu „kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale” u Srbiji.

Obrazloženje prenosimo u celosti:

Poštovani gledaoci N1, u protekla 24 sata (utorak, 6. decembra 2022.) imali ste priliku da vidite kako izgleda medijska scena u Srbiji bez slobodnih medija. Na drastičan potez odlučili smo se kako bismo ukazali kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale.

Želeli smo da stvorimo realnu sliku kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan – vladajući stav, samo jedno mišljenje i vesti bez kritičkog glasa. Na ovaj način ukazali smo i na višegodišnje pritiske kojima smo izloženi, na pokušaje da nam se vidljivost dodatno ograniči i da nam se onemogući finansiranje i poslovanje.

Poslednji u nizu poteza u Srbiji koji imaju za cilj pritisak na slobodne medije jeste postupanje Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primenjivi rokovi prošli. Pre nekoliko meseci, N1 je aplicirao za nacionalnu dozvolu, a ishod je pokazao da REM-u nije stalo do pluralizma u medijima ili unapređenja stanja na medijskoj sceni. Sada vidimo da se ista situacija ponavlja, i zato se N1 solidariše sa koleginicama i kolegama televizije Nova S, koja se prijavila na konkurs za petu dozvolu.

Verujemo da je vreme da se javnost zapita da li je informisanje u Srbiji objektivno i nepristrasno, da li je svim građanima moguć izbor i zašto im se nameće propaganda kao jedini model informisanja? Zašto je moguće da se u Srbiji krše sva etička i profesionalna pravila, promoviše govor mržnje, iznova prelaze „crvene linije“ kada je u pitanju sadržaj koji se prikazuje na televiziji.

N1 punih osam godina svakodnevno nastoji da poštuje osnovne postulate novinarstva i da izveštava u interesu građana. Videli smo iz vaših reakcija da naš trud nije uzaludan.

Hvala vam na poverenju, trudićemo se da ga opravdamo.”

Od ponoći 6. decembra televizije N1 i Nova S, koje posluju u okviru Junajted Media (United Media), su umesto redovnog programa emitovale telop sa crnim ekranom na kome je ispisana poruka “Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija”. Prekid programa je trajao 24 sata, a ista poruka bila je postavljena i na društvenim mrežama obe televizije.