Čučković: Nije u pitanju nikakvo rušenje, u pitanju je izgradnja novog, odnosno obnova postojećeg (Savskog mosta)

Izvor: TAF, RTS, BETA

Autorka: Zorica Vojnović

Naslovna fotografija: Gradski menadžer Beograda Miroslav Čučković, Beogradska hronika (PScreen RTS)

Gradski menadžer Beograda Miroslav Čučković izjavio je da stari Savski most neće biti srušen i da će se raditi njegova obnova na postojećim delovima sadašnjeg mosta. Prozvao je opoziciju da koristi dva „lukavstva“ u vezi sa predstojećim radovima na mostu i razlozima zbog koji će se obavljati.

„Mislim da opozicija vrlo lukavo predstojeće radove u vezi sa starim Savskim mostom predstavlja kao rušenje“, kazao je Čučković za Radio televiziji Srbije.

„Nije u pitanju nikakvo rušenje, u pitanju je izgradnja novog, odnosno obnova postojećeg (Savskog mosta). Suštinski ćemo dobiti, na proširenim stubovima postojećeg mosta, dva „blizanca“. Brankov most je pravljen tako što je starom mostu prilepljen ovaj koji ima dupli kapacitet i takva situacija će se desiti i na ovom prostoru Beograda“, rekao je Miroslav Čučković.

Naveo je da postoje saobraćajna rešenja, dobijena od strane struke, kojima će se već tokom naredne godine „brzim i ne tako skupim intervencijama“ omogućiti „da bude daleko veća protočnost saobraćaja“ nego danas.

Najavio je, u 2023. godini, „u Bulevaru Zorana Đinđića, probijanje prema ulici Vladimira Popovića, kako bi se direktno išlo ka Brankovom ili Savskom mostu“, što je zbog hotela Kraun Plaza (bivši Interkontinental) i zgrade do njega, u ovom trenutku nemoguće. „Postoji potreba da ljudi brže i komfornije pređu iz starog dela grada u novi i u obrnutom smeru, i da to saobraćajno čvorište dobije jedan novi oblik, objasnio je Čučković.

„Svi prilazi, pre svega ovi sa Novog Beograda, bilo da je u pitanju Bulevar Zorana Đinđića ili Mihajla Pupina ili Bulevar Nikole Tesle, će prilaziti mostu na daleko kvalitetniji način nego što je danas. Predpristupna saobraćajnica će biti definisana kružnim tokom. Danas je Vladimira Popovića suštinski slepa ulica. Ako želite da prošetate preko mosta, to je nemoguće. Ako želite da vozite bicikl to je takođe nemoguće. Sve će to biti moguće na novom Savskom mostu, koji se, na inicijativu gradonačelnika, radi kao prioretni infrastrukturni projekat.“

Stari Savski most Beograd (Arhiva BETA/Nenad Petrović/DS)

Rekao je da, zbog izgradnje metroa, u Bloku 18 nije moguće praviti most ni sa leve ni sa desne strane, ali da je u tom bloku predviđena jedna stanica metroa i tunelska cev koja ide ispod Save, izlazi kod spomenika Stefanu Nemanji i nastavlja ka Slaviji.

„Drugo lukavstvo“ kojim se, po njemu, opozicija koristi je tvrdnja da se radovi na Savskom mostu izvode „zbog stanovnika Beograda na vodi“. Naglasio je da korisnici tog mosta nisu samo stanovnici koji žive u spletu ulica koje su u tom delu Savskog amfiteatra, već svi stanovnici Beograda.

„Prilaz iz pravca Novog Beograda i odlazak kroz stari deo Beograda kroz tunel koji će povezivati Bulevar Despota Stefana i prostor oko Ekonomskog fakulteta, je zajednički projekat saobraćajnog uređenja tog čvorišta. Prelazak sa jednog u drugi deo Beograda u ovako komfornijem protoku, će koristiti kompletno ceo Beograd. Svi autobusi koji dolaze iz pravca Karaburme, Višnjice, koji idu na Novi Beograd, a posebno linija 95 koja je najopterećenija, ići će kroz tunel i preko novog mosta i rasteretićemo kompletan centar Beograda“, rekao je Čučković.

Naglasio je da i grad i Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rade na  “definisanju saobraćajnog rasterećenja” Beograda.

Centar za lokalnu samoupravu logo

CLS: Gradski menadžer da pojasni izjavu o starom Savskom mostu

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) koji je organizovao stručnu javnu debatu o starom Savskom mostu, oglasio se povodom izjava gradskog menadžera Miroslava Čučkovića o radovima koji će se izvoditi na starom Savskom mostu.

CLS zahteva da gradski menadžer pojasni stav o mostu jer iz izjave nije jasno da li namerno zbunjuje javnost, ili se zaista planira izmena aktuelnog projekta koji predviđa rušenje postojećeg i izgradnju novog mosta.

“Nepreciznim i dvosmislenim izjavama gradski menadžer ne doprinosi podizanju kvaliteta debate o Beogradu i ostavlja utisak nekoga kome je prevashodni cilj da manipuliše javnim mnjenjem i kupuje vreme.”

Popović (SSP): Vreme će pokazati sudbinu Savskog mosta

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović, kaže da je reč o pobedi Beograđana ako je istina da se Savski most neće rušiti. Naglašava da u obećanja ne veruju i da će vreme pokazati sudbinu Savskog mosta.

“Ako je istina da se Stari savski most neće rušiti nego obnoviti, kako je na RTS-u izjavio Miroslav Čučković, reč je o pobedi Beograđana, opozicionih stranaka, nevladinih organizacija, stručnjaka, aktivista i drugih organizacija civilnog društva.”

Istakla je da je SSP od prve najave rušenja starog Savskog mosta, zajedno sa Pokretom slobodnih građana, imala i učestvovala u brojnim akcijama za očuvanje Starog savskog mosta.

“Ako je, međutim, ova Čučkovićeva izjava, samo još jedna obmana, i ako SNS i dalje planira da ruši most koji je bitan deo istorije Beograda, spomenik hrabrosti i žrtvi, treba da znaju da im Beograđani to neće dozvoliti. Beograđani simbole hrabrosti i žrtve čuvaju.”

 

Predsednica Gradskog odbora SSP Mila Popovic. (BETA/Amir Hamzagić)

Zajedno: Najava da Stari savski most neće biti srušen je pobeda građjana

Stranka Zajedno ocenila je da je najava predstavnika gradske vlasti Beograda da stari Savski most neće biti srušen, „pobeda građana” dok je njihov poslanik Đorđe Miketić rekao da je vlast, „suočena sa ogromnim buntom građana i stručnjaka koji su bili šokirani njihovom sumanutom idejom”, odustala od rušenja mosta.

Naglasio je da se ništa ne sme rušiti ni graditi dok struka i građani, po utvrđenim procedurama i završenim studijama i procenama ne daju svoju reč. „Oni opet preko noći menjaju planove, bez ikakve konsultacije i proračuna, i to je ono protiv čega se borimo”, naveo je Miketić.

Najavio je da će Zajedno tražiti da se raspiše studija o Starom savskom mostu.