U Beogradu danas šesti protest Srbija protiv nasilja

Izvor: BETA, Danas

Naslovna fotografija:  Peti skup “Srbija protiv nasilja”, Beograd, 3. 06. 2023. (BETA/Miloš Miškov)

Šesti protest “Srbija protiv nasilja” biće održan danas u Beogradu s početkom u 18 časova ispred Narodne skupštine.

Protesti su počeli posle dva masovna ubistva, 3. i 4. maja, a fokus današnjeg biće na obrazovanju zbog, kako su najavili organizatori, haotično saopštenog plana o završetku školske godine.

Govornici na šestom protestu Srbija protiv nasilja biće profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, glumica Seka Sablić, glumac Milan Marić, nastavnica Marina Vidojević, pilot Saša Jovanović, kolega i prijatelj poginulog Omera Mehića i student Vanja Đurđić.

Nakon što su podršku protestu počeli da daju glumci i brojne javne ličnosti, specifičnost ovog okupljanja obeležio je i poziv hiljadu članova akademske zajednice. Oni su potpisali “Proglas akademske javnosti” kojim se pruža puna podrška zahtevima građanskih protesta.

Trasa protesta biće od Skupštine Srbije do Pravnog fakulteta, pa Beogradskom ulicom do Slavije i potom Nemanjinom ulicom do Vlade Srbije, oko koje će gradjani “napraviti prsten”.

Peti skup “Srbija protiv nasilja”, Beograd, 3. 06. 2023. (Foto: BETA/Amir Hamzagić)

“I na ovom protestu govoriće poznate ličnosti, žrtve režima ali i profesori i nastavnici, jer je obrazovanje u srži problema sa kojima se suočavamo”, rekla je ranije poslanica Zeleno levog kluba Biljana Đordjević.

Ona je kazala da će građani moći da pripreme poruke i za Ministarstvo prosvete, pored kojeg će se proći, kao i za Vladu Srbije. Pozvala je i studente da se pridruže.

Đordjević je ponovila da opozicija ne odustaje od zahteva koje je iznela i da vlast, kako je kazala, ima mnogo načina da te zahteve već sada ispuni.

“Insistiramo da se ti zahtevi ispune i tek onda možemo dalje da razgovaramo”, rekla je ona.

Zahtevi protesta su smenjivanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva RTS-a, kao i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koji promovišu nasilje.

Traže se i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativnencije Aleksandra Vulina.

Na protest “Srbija protiv nasilja” pozivaju opozicone parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije politički.

Proevropska opozicija tehnički organizuje gradjanske proteste koji su počeli posle masovnih ubistava u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i selima Dubona i Malo Orašje u mladenovačkoj i smederevskoj opštini.