Proslavljen 92. rođendan Biblioteke grada Beograda

Izvor: TAF

Autorka: Zorica Vojnović

Naslovna fotografija: direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov (Biblioteka grada Beograda/Željko Jovanović)

Biblioteka grada Beograda, najveća javna pozajmna biblioteka u zemlji, obeležila je u sredu 11. januara, 92 godine postojanja.

Tim povodom dodeljene su tradicionalne godišnje nagrade Biblioteke grada Beograda (BGB).

Nagrada „Marija Ilić Agapova”, koja nosi ime prve bibliotekarke i upravnice Biblioteke grada Beograda, za najboljeg bibliotekara grada Beograda pripala je Dragani Milunović na osnovu njenog stručnog doprinosa bibliotekarstvu, razvoja stručnih usluga za osobe sa poteškoćama u čitanju štampanih materijala i osnivanju Odeljenja za slepe i slabovide u Narodnoj Biblioteci Srbije.

Dobitnici nagrada Biblioteke grada Beograda za 2022. godinu (Foto: Biblioteka grada Beograda/Željko Jovanović)

Nagrada „Gligorije Vozarović” za najboljeg izdavača, dodeljena je Izdavačkoj kući „Pravoslavna reč” iz Novog Sada, za objavljivanje nekoliko kapitalnih izdavačkih projekata i višedecenijski rad na obnavljanju, očuvanju i zaštiti nacionalnog identiteta.

Prema podacima iz mreže Biblioteke grada Beograda, najčitanija knjiga savremene prevedene književnosti u 2022. godini je roman „Kuća glasova”, italijanskog književnika Donata Karizija, u izdanju Vulkan izdavaštva.

U kategoriji dece do 14 godina, nagrada „Čitalac godine” pripala je devetogodišnjoj Lari Bjelaković iz opštine Novi Beograd, najaktivnijem čitaocu sa najviše pozajmljenih knjiga iz biblioteke u protekloj godini.

Najčitanije knjige stranih autora u BGB u 2022. godini

1. Donato Karizi, KUĆA GLASOVA, Vulkan izdavaštvo

2. Fredrik Bakman, UZNEMIRENI LJUDI, Laguna

3. Sali Runi, NORMALNI LJUDI, Geopoetika

4. Izabela Aljende, TANUŠNA MORSKA LATICA, Kosmos izdavaštvo

5. Elena Ferante, DANI NAPUŠTENOSTI, Booka

6. Laš Kepler, UGOVOR PAGANINI, Vulkan izdavaštvo

7. Eva Garsija Saens de Urturi, RITUALI VODE, Čarobna knjiga

8. Delija Ovens, TAMO GDE RAKOVI PEVAJU, Vulkan izdavaštvo

9. Jusi Adler Olsen, ŽRTVA 2.117, Vulkan izdavaštvo

10. Toni Parsons, OTETA, Laguna

Specijalno priznanje, Povelja za izuzetan doprinos u promovisanju knjige, čitanja i aktivnosti Biblioteke grada Beograda, dodeljeno je Vladimiru Petroviću, uredniku i novinaru u Kulturnom dnevniku Radio televizije Srbije.

Pored direktorke Biblioteke grada Beograda Jasmine Ninkov, prisutnima su se obratili i izaslanica gradonačelnika Aleksandra Šapića i gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić i državni sekretar Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije Miodrag Ivanović.

Zoe Kida na obeležavanju 92. rodđendana Biblioteke grada Beograda (Foto: Biblioteka grada Beograda/Željko Jovanović)

Obeležavalje 92. rođendana svojim nastupom upotpunila je i umetnica Ana Radonjić poznatija po pseudonimu Zoe Kida.

Biblioteka grada Beograda logo

BGB raspolaže fondom od preko 1.800.000 jedinica smeštenih u 70 objekata a u njenom sastavu se nalazi trinaest opštinskih biblioteka sa teritorije grada Beograda. Zgradu u Knez Mihailovoj ulici, u kojoj  je njeno sedište, svečano je otvorila pesnikinja Desanka Maksimović u oktobru 1986. godine, uz reči: „Da smo tri veka tražili gde ćemo je staviti, ne bismo joj lepše mesto našli: u pročelje je gleda pesnik Milan Rakić, nedaleko na Kalemegdanu su i Branko Radičević, Vojislav Ilić, Bora Stanković, da ne nabrajamo sve čija će dela vekovati pod krovom ove Biblioteke…”