Poslanici usvojili Republički budžet za 2023. godinu

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Sednica Skupštine Srbije  (BETA/Amir Hamzagić)

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Budžet za 2023. godinu, kojim su, kako je navedeno u zakonu, predvidjeni ukupni prihodi u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, dok su predvidjeni rashodi 2.107,4 milijardi dinara.

Za budžet je glasalo 156, protiv je bilo 58, dok od 223 prisutnih, nije glasalo devetoro poslanika.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.592,8 milijardi dinara, a neporeski u iznosu 200,1 milijardu dinara.

U strukturi ukupnih prihoda, poreski prihodi iznose 86,4 odsto, dok neporeski prihodi iznose 10,9 odsto ukupnih prihoda budžeta Srbije.

Procenjeni nivo javnog duga na nivou opšte države smanjuje se i do kraja 2023. godine zadržava na nivou od 56,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a čekuje se da rast BDP-a sledeće godine bude 2,5 odsto.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali na sednici Skupštine Srbije  (BETA/VLADA SRBIJE/Slobodan Miljević)

Usvojen set finansijskih zakona, potvrdjeno više medjunarodnih sporazuma, izabrane sudije

Nakon glasanja o budžetu, poslanici skupštine Srbije usvojili su danas i još 34 predloga zakona, odluka i ugovora o kojima u raspravi skoro da nije bilo reči, pošto je vodjena objedinjena rasprava.

Poslanici su potvrdili Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje, Odluku o izmenama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2022. godinu kao i Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2022. godinu.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, kao i završni račun budžeta za 2021. godinu.

Usvojene su izmene i dopune Carinskog zakona, Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o republičkim administrativnim taksama, Zakona o porezu na dohodak gradjana, Zakona o porezu na dodatu vrednost, Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, Zakona o elektronskom fakturisanju, Zakona o fiskalizaciji, Zakona o porezima na imovinu, Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, o kojima u prethodna četiri dana na sednici nije bilo reči, a vladajuća većina nije prihvatila ni jedan amandman koji je podnela opozicija.

Foto: BETA/VLADA SRBIJE/Slobodan Miljević

Poslanici su potvrdili i nove zajmove, od 16 milijardi dinara kod NLB Komercijalne banke za deo auto puta kod Požarevca i od skoro 45 miliona evra od Medjunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat čiste energije.

Potvrdjen je okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji sa Kraljevinom Španijom u oblasti infrastrukturnih projekata, Ugovor Srbije i Madjarske o prijateljskim odnosima i saradnji u oblasti strateškog partnerstva i Okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu sa Evropskom komisijom o pravilima za sprovodjenje finansijske pomoći Evropske unije.

Poslanici su glasali i o više predsednika sudova, a izabrali su i oko 90 sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju u više gradova Srbije.

Poslanici su danas izabrali su Draganu Stanić i Nikolu Dragaševića za viceguvernere Narodne banke Srbije, na period od šest godina, kao i nekoliko članova skupštinskih odbora.

Glasanjem je završena treća sednica drugog redovnog zasedanja.