Otvoren kružni tok u Obrenovcu na raskrsnici Kralja Petra Prvog i Kralja Aleksandra Prvog (VIDEO)

Izvor: TAF

Autorka: Jasmina Prodanović

Naslovna fotografija: Otvaranje kružnog toga u Obrenovcu (TAF)

Kružni tok na raskrsnici ulica Kralja Petra Prvog i Kralja Aleksandra Prvog, čija je predračunska vrednost bila million evra”, otvoren je u sredu 11. januara. Kružni tok će, po rečima opštinskih rukovodilaca, značajno uticati na smanjenje saobraćajne gužve u Obrenovcu i povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju, pre svega pešaka i biciklista. Kroz kružni tok odvijaće se i tranzitni saobraćaj, uključujući i kamione, odnosno šlepere.

Obraćajaći se prisutnim građanima, nakon presecanja vrpce, predsednik gradske opštine Obrenovac Miloš Stanojević se zahvalio svima koji su učestvovali „u ovoj velikoj stvari za Obrenovac”, a građanima na strpljenju.

VIDEO: Otvaranje kružnog toka – presecanje vrpci (TAF)

Ne skrivajući zadovoljstvo, verujući da će i građani Obrenovca biti podjednako zadovoljni, Stanojević je, u izjavi za TAF, rekao da je sa izvođačima radova, kroz svakodnevnu komunikaciju, ostvarena dobra saradnja zahvaljujući kojoj su „stigli do zacrtanog cilja”.

„Ono što se vidi jeste ovo velelepno saobraćajno čvorište koje će služiti mnogim generacijama koje tek dolaze a i generacijama koje sada žive i nadam se da će se brzo navići na novi kružni tok. Mi već imamo jedan kružni tok, tako da mislim da nećemo imati problema da brzo uđe u rutinu našim vozačima, našim sugrađanima kad prolaze kroz ovaj deo Obrenovca.”

VIDEO: Predsednik gradske opštine Obrenovac Miloš Stanojević – otvaranje kružnog toka (TAF)

Osvrćući se na izrazito veliku frekvenciju saobraćaja na ovoj raskrsnici Stanojević kaže da se na rešenje dugo čekalo:

„Činjenica jeste da smo ga dugo čekali, da su mnogi pre nas to trebali da reše. Ako uzmemo u obzir da je Obrenovac pre 50 godina pustio u rad svoje prve blokove (na TENT-u) i počeo da se širi i naseljava, to je trebalo mnogo ranije da bude rešeno. Tako bi izbegli i neka stradanja i neke saobraćajne kolapse. Ono što smo mi zacrtali mi smo doveli do kraja. Što smo obećali ljudima, to smo i ispunili. Naravno, idemo dalje, radimo na novim projektima kako bi Obrenovac nastavio da se širi i da se razvija.”

Direktor Javnog preduzeća za izgradnju Obrenovca Slavko Berić, smatra da je Obrenovac dobio „lepo saobraćajno infrastrukturno rešenje” koje kao grad zaslužuje. Za sto dana uspešno je realizovan „velelepni objekat urađen po svim evropskim i svetskim standardima” rekao je Berić.

„Zaista je bilo mnogo posla koji se ovde, sada, konkretno ne vidi. Kružni tok izgleda prelepo i svetski, po evropskim standardima, ali ono što je odvuklo najviše vremena, ispod ove kružne raskrsnice, je mnogo instalacija koje su morale da se izmeste, promene. Sve smo uradili po evropskim standardima što se tiče vodovoda, kanalizacije, toplovodnih instalacija, Telekoma, EDB-a… Sve je zamenjeno, stavljeno novo, povećani su kapaciteti. Vodilo se računa isključivo o tome da kapaciteti instalacija budu (dovoljni) za Obrenovac od 150 hiljada stanovnika. Dobili smo kružnu raskrsnicu koja je na ponos svih Obrenovčana i svih prolaznika koji će sutra imati mnogo bolji prolaz kroz ovu raskrsnicu”, rekao je Berić u izjavi za TAF.

Kružni tok noću (Foto: TAF)

Na pitanje TAF-a može li se znati kolika je koštala izgradnja upravo otvorenog kružnog toka, Berić je odgovorio:

„Predračunska vrednost je bila milion evra. Mnogo je podzemnih instalacija urađeno ispod ovog kružnog toka. Imali smo šest kablova od 10 kilovolti i pet jednokilovoltnih kablova koji su zamenjeni. Zatim 150 metara cevi ø500 mm i cevi ø350 mm, ono što je moralo da se izmesti, izmešteno je. Urađen je poluprohodni kanal sa jedne strane ulice Nemanjine i (Aleksandra) Ace Simovića a sa druge strane prohodni toplovodni kanal za primar ø300 mm. Ovaj cevasti propust na kanalu Kupinac je produžen, proširen, urađene su škarpe, dodatno je ojačan sa betonskim kosinama. Pogledajte kako izgleda saobraćajna signalizacija, rasveta, zaštitna ograda. Izvođač radova, firma „Štrabag”, zaista je ispoštovao u svakom smislu projektnu dokumentaciju od početka do kraja, sve shodno Projektu za izvođenje (PZI). Zaista sam ponosan na to kako ovaj kružni tok sada izgleda. Upravo onako kako smo ga zamislili, kako su ga projektanti nacrtali, tako je izvođač izveo na terenu.”

Komentarišući eventualnu nenaviknutost Obrenovčana na novi izgled raskrsnice i snalaženje u vožnji u kružnom toku, Berić ne misli da će to biti problem:

„Ako nekome nešto nije jasno, imamo YouTube gde može da se vidi kako se odvija saobraćaj na kružnom toku. Definitivno je apsolutno dobro osvetljeno, obeleženo saobraćajnom signalizacijom, jako uočljivo, jako vidljivo. Ima dovoljno prostora, dovoljno vremena, prilaza da se uoče saobraćajni znaci i da se pristupi saobraćaju u samom kružnom toku. Ali opet, kažem, ko ne zna, može da pita i da se ponovo obuči, eventualno, za saobraćaj u kružnom toku.”

VIDEO: Direktor Javnog preduzeća za izgradnju Obrenovca Slavko Berić – otvaranje kružnog toka (TAF) 

Kroz ulice Kralja Aleksandra Prvog, Aleksandra Ace Simovića i Nemanjinu odvija se tranzitni saobraćaj, koji uključuje i kamione, odnosno šlepere. Na pitanje TAF-a, da li će kroz kružni tok pored gradskog zglobnog autobusa, dužine 18 metara, kao merodavnog vozila, saobraćati i kamioni/šleperi u tranzitu, Berić je rekao:

„Jeste merodavno vozilo. Zglobni autobus moći će da se vozi ovim kolovoznim zastorom ali je, prilikom projektovanja, rađena simulacija za specijalno transportno teretno vozilo dužine 22 metra. Dakle, ovde može da profunkcioniše i takvo vozilo. Zato je i ostavljen ovaj takozvani nagazni deo koji je urađen sa kaldrmom, sitnom kockom. Ona služi isključivo da putnička vozila ne gaze (po centralnom središtu kružnog toka), ali kad se pojavi specijalno teretno transportno vozilo moći će i ono da procirkuliše (kroz) kružni tok. Kao što znate ulica Kralja Petra je zabranjena za tranzit i za javni gradski prevoz, ali u pravcima iz Kralja Aleksandra Prvog, pravac ka TENT-u, ka Surčinu, (Aleksandra) Ace Simovića, Nemanjina, apsolutno će moći da cirkulišu i zglobni autobusi i specijalnia transportna teretna vozila, maksimalne dužine 22 metra.”

Kamion u prolazu kroz kružni tok (Foto: TAF)

Inače, širina kružnog kolovoza iznosi osam i po metara, dok su širine saobraćajnica na ulazima i izlazima od četiri do šest i po metara. Prilikom projektovanja uzeto je u obzir da širina saobraćajne trake za vozila kojima se kreću vozila javnog prevoza mora biti minimum tri i po metra.

Kada je reč o uređenju slobodnih i zelenih površina, ono je uslovljeno specifičnostima kružne raskrsnice. Centralno ostrvo kružnog toka biće ozelenjeno rastinjem ne višim od pola metra, kako bi se obezbedila preglednost celokupnog kružnog toka iz svih prilaznih pravaca. Ostale zelene površine biće uređene sa naglašenim dekorativnim karakterom. Činiće ih cvetne kompozicije niskog rastinja i poleglih četinara, a gde je moguće predviđeno je i drveće sa srednje visokom krošnjom. Pri izboru vrste sadnica prednost će biti data autohtonim vrstama prilagođenim uslovima sredine, koje su otporne na prašinu i izduvne gasove. Takođe, za uređenje zelenih površina biraće se pretežno autohtone nealergene vrste, ekološki prilagođene prostoru, otporne na negativne uslove životne stredine i  prilagođene lokalnim klimatskim faktorima.

Kružni tok noću (Foto: TAF)