Obeležen Dan pobede nad fašizmom u Srbiji

Izvor: BETA,TAF

Naslovna fotografija: Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu (BETA/Amir Hamzagić)

Položeni venci i odata počast na Groblju oslobodilaca Beograda i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali povodom 9. Maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Ministar odbrane Miloš Vučević položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vučević je uz intoniranje himne Srbije položio venac i upisao se u spomen knjigu.

“Besmrtnim herojima, svima vama bez obzira na ideološke razlike i svim palim saveznicima za svetu slobodu našeg naroda, neka je večna slava i hvala”, napisao je Vučević.

Ministar odbrane Miloš Vučević položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali i i upisao se u spomen knjigu povodom Dana pobede nad fašizmom (Foto: veb sajt Ministarstva odbrane)

Ministar Selaković predvodio državnu ceremoniju

Povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti žrtvama na Groblju oslobodilaca Beograda.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane, predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici SUNBOR-a Srbije, predstavnici diplomatskog kora i brojni građani.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu  (FOTO: BETA/Amir Hamzagić)

Ministar Selaković položio je venac i odao počast kod Spomenika oslobodiocima Beograda i kod Spomenika crvenoarmejcu, a zatim je položio i cveće na spomenik Večne vatre, koji se nalazi u sklopu kompleksa Spomen parka na groblju Oslobodilaca Beograda.

Uz najviše vojne i državne počasti vence su na Spomen-kompleksu groblja oslobodilaca Beograda položili i ambasadori Belorusije, Rusije, Kazahstana i Azerbejdžana.

Počasti je prisustvovao i ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko (FOTO: BETA/Amir Hamzagić)

Počasna artiljerijska paljba na Kalemegdanu povodom Dana pobede nad fašizmom

Juče su pripadnici Garde Vojske Srbije izveli počasnu artiljerijsku paljbu sa Savske terase na Kalemegdanu povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom.

Tokom počasne paljbe gardisti su ispalili deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, a prethodno je podignuta zastava i intonirana himna Srbije.

Počasnoj paljbi prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković i komandant Garde Vojske Srbije brigadni general Nikola Dejanović.

Počasna artiljerijska paljba povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, Savska terasa na Kalemegdanu (Foto: veb sajt Ministarstva odbrane)

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, dok je u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.

Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.