Ministar Gašić potvdio da su uhapšeni priznali ubistvo Danke Ilić

Izvor: Beta, Insajder, N1, TAF

Naslovna fotografija: Bratislav Gašić na konferenciji za novinare (PrScr N1)

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potvrdio je danas da su zbog ubistva dvogodišnje Danke Ilić uhapšena dvojica radnika JKP Vodovod Bor. Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, Gašić je izrazio saučešće porodici Danke Ilić i rekao da je ovaj zločin duboko potresao celu Srbiju. 

“Pripadnici MUP-a nakon desetodnevne provere uhapsili su S.J (50) i D.D. (50) zaposlene u JKP Vodovod Bor, osumnjičene da su 26. marta autom ubili dvogodišnju Danku Ilić i telo bacili na deponiju. Počinioci su priznali delo i detaljno opisali zločin. Njima je određeno zadržavanje”, rekao je Gašić na konferenciji za novinare, javlja Beta.

Prema njegovim rečima, obojica osumnjičenih su zločin priznali i detaljno opisali način na koji su ga počinili, prenosi Insajder.

Njih dvojica su prethodno odveli policiju do deponije gde su navodno bacili telo.

“Ali mi imamo saznanja da se jedan od njih dvojice vratio u jednom vremenskom intervalu 28. marta i to sad želimo da ustanovimo, da je prebacio telo na drugu lokaciju. Ne možemo da im verujemo zato što je jedan drugog prebacuju krivicu”, rekao je Gašić, i istakao da je istraga išla u tri pravca.

“Nismo mogli da isključimo otmicu, trgovinu ljudima i da je dete neko ko je prolazio tim pravcem, kao što smo na kraju istanovili, udario svojim kolima ili je stavio u kola. Nadali smo se da je to možda i da je dete živo”, rekao je on.

Bratislav Gašić, konferencija za novinare (Foto: PrScr N1)

Gašić izneo retrospektivu događaja koji su doveli do nestanka Danke Ilić

Ministar je, na osnovu informacija kojima policija raspolaže, izneo i retrospektivu.

“Majka Ivana Ilić je u 13.10 došla sa decom iz Bora. Ona se igrala sa decom i slikala ih. Mužu je u 13.22 poslala slike. Sin joj je tražio vodu, a za par minuta je shvatila da Danke nema. U 13.51 je zvala muža, a policija je stigla u 13.59”, rekao je ministar Gašić.

U 18.57 časova aktiviran je sistem Pronađi me, podseća ministar Gašić.

“U tom periodu od 13.45 do 15.52 Danka je izašla iz dvorišta i kretala se autom što potvrđuju dva svedoka”, naveo je Gašić.

Kako je dodao, majka je videla beli auto za koji se kasnije ispostavilo da je Fijat panda u kome su bili S. J. i D. D. koji su bili na radnom zadatku.

Kako kaže, “kretanje vozila je zabeleženo na kameri Ulice Radomira Putnika i ispostavlja se da se iz sporedne ulice kretalo u 13.35, a kasnije je zabeleženo da se kod kapije kuće zaustavilo u 13.50, što se poklapa sa vremenom nestanka male Danke”.

“Vozilo u kome su bili S. J. i D. D. je ispred kapije bilo dva i po minuta, i prema izjavi osumnjičenih, tu su stali zbog potrebe za toaletom. Da bi potom, kada su krenuli, devojčicu udarili na nekih 30 do 40 metara od mesta za zaustavljanje, automobilom je upravljao osumnjičeni D. D, dok je S. J, koji je bio suvozač, izašao iz auta, otvorio vrata i telo devojčice, koja je bila bez svesti, prebacio zadnji deo vozila preko alata”, rekao je Gašić.

Gašić je rekao da su se osumnjičeni, nakon što su udarili devojčicu, tokom vožnje dogovorili da telo bace.

“Dok su vozili zaustavio ih je otac decojčice, koji je bio u automobilu i pitao da li su videli devojčicu, odgovorili su negativno“, rekao je Gašić.

Oni su, po dolasku na deponiju Starobanjskim putem, bacili dete na bedem sa gomilom smeća, a drugi je pazio da neko ne naiđe. Nakon toga su se vratili u firmu i ostavili tamo vozilo.

S.J. je istog dana, po pozivu direktora, otišao u Banjsko Polje da traži devojčicu, iako svestan da ju je usmrtio.

Banjsko Polje – potraga za devojčicom (mup.gov.rs)

VJT Zaječar: Osumnjičenima određeno zadržavanje zbog krivičnog dela teško ubistvo

Više javno tužilaštvo u Zaječaru saopštilo je danas za Insajder da je J. S. (50) i D. D. (50) određeno zadržavanje zbog postojanja osnova sumnje da su ubili dvogodišnju Danku Ilić, te da su time, kao saizvršioci, počinili krivično delo teško ubistvo.

“Dana 4. aprila 2024. godine, u 7 časova, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, PU u Boru odredila je zadržavanje J. S. (1974) iz sela Luka i D. D. (1974) iz sela Zlot, zbog postojanja osnova sumnje da su 26. marta 2024. godine lišili života dete Danku Ilić (2022), te da su time, kao saizvršioci, počinili krivično delo teško ubistvo iz čl. 114. st. 1. tač. 9. KZ u vezi čl.33 KZ”, navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da Više javno tužilaštvo u Zaječaru “preduzima mere na pribavljanju i obezbeđenju dokaza potrebnih za vođenje krivičnog postupka protiv osumnjičenih za navedeno krivično delo, a o daljem toku postupka javnost će biti blagovremeno obaveštena”. 

Danka Ilić, koja je nestala prošlog utorka, u maju je trebalo da napuni dve godine.