Matić: Vodovodna mreža ispod kružnog toka zamenjena u potpunosti uključujući i račvanje prema Domu kulture (JP SKC „Obrenovac“)

Izvor: TAF

Autorka: Jasmina Prodanović

Naslovna fotografija: Pogled na kružni tok iz pravca ulice Aleksandra Ace Simovića (TAF) 

Tokom radova na izgradnji kružnog toka, obavljeni su značajni infrastrukturni radovi na vodovodnoj mreži, duž ulica Aleksandra Ace Simovića i Kralja Petra Prvog, ispod kružnog toka, u dužini od oko 78 metara. Zahvaljujući planskom pristupu i dobroj organizaciji zaposlenih u JKP Vodovod i kanalizacija” Obrenovac, zahtevan posao zamene liveno-gvozdene cevi prečnika ø500 mm obavljen je bez većih poremećaja i restrikcija u vodosnabdevanju Obrenovčana.

„Mi smo se praktično bavili zamenom infrastrukture ispod kružnog toka kako eventualno ne bismo imali problema u budućnosti”, kaže, u izjavi za TAF, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija” (JKP „ViK”) Obrenovac Branko Matić. „Bukvalno kroz kružni tok, odnosno ispod njega, ulicom Aleksandra Ace Simovića i Kralja Petra Prvog, iz pravca Zabrežja, sa leve strane ide velika cev prečnika ø500 mm, liveno-gvozdena, koju smo zamenili u dužini od nekih 78 metara.”

Matić kaže da je reč o veoma zahtevnom poslu jer je u pitanju cev koja ulicom Kralja Petra Prvog nastavlja do „EKO” benzinske pumpe, prolazi pored Hotela „Obrenovac”, ide ispod reke Kolubare i „bukvalno se sastavlja sa cevi” koja ide iz fabrike vode u Bariču. Faktički, reč je o dve cevi koje snabdevaju vodom celo gradsko jezgro i deo Obrenovca preko reke Kolubare.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija” Obrenovac Branko Matić (desno) (Foto: TAF)

„Radove smo uspeli da izvedemo tako što smo preusmerili celokupno snabdevanje (vodom) na drugu veliku cev prečnika ø600 mm, drugu žilu kucavicu našeg sistema. Ta cev prolazi kroz (naselje) Rvati do „Crne tačke” a onda se od „Crne tačke” jedan deo odvaja u grad a drugi nastavlja ka Valjevskom putu. Vodosnabdevanje je funkcionisalo i bilo je svega nekoliko domaćinstava koja su možda u nekom delu (grada) osetila malo oslabljen pritisak ili po par sati nisu imali vodu ali samo prilikom zatvaranja”, kaže Matić, dodajući da su takođe izvršene zamene i se desne strane ulice Aleksandra Ace Simovića.

„Uradili smo i zamenu cevi koja je išla takođe ulicom Aleksandra Ace Simovića pa Kralja Petra, ali sa desne strane kroz novi kružni tok. Ona je prečnika ø300 mm i imala je račvu ka Domu kulture. Sve je to u potpunosti zamenjeno i urađeno da ne bismo, eventualno, imali problema u budućnosti.”

U neposrednoj blizini kružnog toka, odnosno nekadašnje raskrsnice, nalazi se i fekalno-crpna stanica Kupinac. Matić kaže da na njoj nisu izvođeni nikakvi radovi, ali da će biti ‘ulepšana’ novom ogradom:

Crpna stanica Kupinac (Foto: TAF)

„Fekalno-crpna stanica Kupinac je pretposlednja crpna stanica u gradu. Poslednja i najveća je crpna stanica Kolubara u Zabranu, koja praktično celokupan sadržaj iz fekalne kanalizacije tretira dalje preko dolme (Kolubarske). Što se nje tiče, imali smo samo fizičko premeštanje merne stanice Ministarstva za zaštitu životne sredine, koja se inače nalazi u istom krugu, sa jednog mesta na drugo. Biće urađena nova ograda, nadamo se lepša, koja će dati i potpuniji izgled celom kružnom toku. U funkcionalnom smislu, radovi na kružnom toku, ni na koji način nisu imali nikakvog uticaja na rad crpne stanice, osim fizičkog dela zamene same ograde. To je sve što je tamo rađeno.”

JKP „Vodovod i kanalizacija” Obrenovac logo

Potvrđujući da su svi radovi uspešno okončani u predviđenom roku bez problema, Matić je naglasio da ovako zahtevni i obimni radovi, bez prekida u vodosnabdevanju ili planskih restrikcija, podrazumevaju ozbiljno planiranje, pripremu i organizaciju. Posebno je istakao stručnost i iskustvo koje imaju zaposleni u JKP „ViK” Obrenovac.

„Sve je u potpunosti završeno i ne vidimo da može biti nekih problema. Puštene su (u rad) cevi koje su zamenjene, nemamo nikakvih problema, a uspeli smo da završimo i deo koji je ranije bio (planiran) za zamenu”, rekao je Matić, i dodao:

Svaki posao zahteva ozbiljne pripreme i mi smo se pripremali, ja najmanje, pre svega zaposleni, znajući da će se raditi kružni tok. Spremno smo dočekali taj fizički deo posla, zamenu cevi. ‘Potrošili’ smo petnaestak dana da snabdemo (vodom) građane sa drugih strana. Otvarali-zatvarali ventile, gledali pritiske (vode) i proveravali da ne bi slučajno neko trpeo. Ljudi koji rade u preduzeću 20, 30 godina stvarno su ‘znalci’ svog posla. Tačno su znali šta treba da pripremimo, na koji način treba da pripremimo, koji deo treba da otvorimo, koji deo da zatvorimo, a da građani ne trpe. Ja sam im zaista svima na tome zahvalan. Meni je olakšalo moj deo posla a građanima nije smetalo, tako da su svi zadovoljni na kraju.”