Izgradnja kružnog toka u završnoj fazi, otvaranje 10. januara

Izvor: TAF

Autorka: Jasmina Prodanović

Naslovna fotografija: Izgradnja kružnog toka u Obrenovcu, 21. decembar 2022. (TAF)

Otvaranje, odnosno puštanje u rad kružnog toka na raskrsnici ulica Kralja Petra i Kralja Aleksandra Prvog, iako prvobitno najavljeno za Novu godinu, odnosno 31. decembar, pomereno je na 10. januar. Kružni tok neće dodatno otežati uključivanje iz ulice Kralja Milana u ulicu Kralja Aleksandra Prvog, tvrdi Berić.

Do pomeranja termina otvaranja kružnog toka došlo je na zahtev izvođača radova povodom završnih radova na obeležavanju i signalizaciji „radi (obezbeđenja) postojanosti i dugovečnosti saobraćajne signalizacije”, rekao je u izjavi za TAF direktor Javnog preduzeća za izgradnju Obrenovca Slavko Berić.

„Upravo zbog tih završnih radova, oni su tražili malo pomeranje roka, jer obeležavanje ne bi valjalo da se radi kad je mraz, radi postojanosti i dugovečnosti same saobraćajne signalizacije”, kaže Berić. Uz komentar da je reč o „Srpskoj” Novoj godini koja još nije došla, pa ni rok nije prošao, Berić dodaje:

„Što se dinamike radova tiče, oni su finalnoj fazi. Jeste da izgleda kao gradilište, ali opet kažem to su poslovi rasklanjanja, čišćenje, što sada malo stvara konfuziju. U suštini očekujemo da će biti do 10. januara, odnosno do Badnje večeri. Ostali su radovi oko obeležavanja i ulične rasvete, koji bi trebali da se okončaju do Badnjeg dana, što je bila naša molba i mislim da će tako i biti.”

Završni radovi na izgradnji kružnog toka (Foto: TAF)

Radovi koji su izvedeni na ovoj raskrsnici premašuju izgradnju samog kružnog toka kao saobraćajnog čvorišta, jer su zbog specifičnosti lokacije uključivali prilagođavanje i zamenu instalacija dela vodovodne i toplovodne mreže koji se na njoj nalaze.

„Najbitnije je da su sve podzemne instalacije izmeštene, poput vodovodnih Ø350 mm i Ø500 mm, kao i da su radovi na podzemnim instalacijama apsolutno završeni. Što se tiče toplovoda takođe. Prevezana je i niskonaponska mreža i šest kablova visokonaponske mreže”, kaže Berić.

Direktor Javnog preduzeća za izgradnju Obrenovca Slavko Berić (Foto: TAF)

Kružni tok će osvetljavati ukupno 15 stubova javne rasvete, visine 10 do 12 metara. U njegovom centru, u kružnom ostrvu, je stub visine 12 metara, koji će sa četiri strane osvetliti ulaz odnosno izlaz iz kružnog toka. Pored rasvete na njemu će biti postavljen i video nadzor. Centralno kružno ostrvo prečnika je 45 metara, unutar koga će, nakon humuziranja (nasipanja) biti posađeno sitno rastinje.

„U njemu je jezgro prečnika 25 metara, u kome će biti posađeno sitno rastinje. Ostavljen je priključak za sistem prskalica i mlaznica za zalivanje tog rastinja. Tako da ćemo u proleće i tokom leta, kada javna rasveta obasja kružni tok i prskalice se uključe, imati baš onako lep vizuelni efekat, kao fontanice”, rekao je Berić.

Završni radovi na izgradnji kružnog toka u Obrenovcu (Foto: TAF)

Pojedini građani iz Rvata, međutim, veruju da će im kružni tok umesto raskrsnice sa semaforima dodatno otežati izlaz, odnosno uključivanje koje ni do sada nije bilo jednostavno, iz ulice Kralja Milana u ulicu Kralja Aleksandra Prvog. Na pitanje TAF-a da li će se to stvarno dogoditi Berić je odgovorio da to neće biti problem:

„Protočnost (saobraćaja) će biti veća, ali će postojati i usporivači koji će usporiti taj saobraćaj, kao i pešačka staza koja će se nalaziti neposredno između samog izlaza Kralja Milana u Kralja Aleksandra i kružnog toka. Tako da će ona da uspori saobraćaj ka ulici Kralja Milana, odnosno da omogući upliv vozila iz ulice Kralja Milana u ulicu Kralja Aleksandra Prvog. Zaista ozbiljni stručnjaci su se uključili (u projektovanje), ljudi koji su zaista referentni u oblasti saobraćaja i kružnih tokova. Definisali su detalje i neće biti nikakvih problema što se tiče upliva iz svih ulica, između ostalog i iz Kralja Milana u Kralja Aleksandra Prvog. Pešački prelaz će biti u neposrednoj blizini kružnog toka, tako da će i on uveliko omogućavati da se svi koji dolaze iz ulice Kralja Milana uključe u ulicu Kralja Aleksandra (Prvog), kada pešaci stanu na pešački prelaz.”

21. decembar 2022. – Radovi na izgradnji kružnog toka u Obrenovcu (TAF)