Koalicija ‘Biramo borbu’ predala izbornu listu ‘Biramo Obrenovac’ u nedelju 12. maja

Izvor: TAF

Naslovna fotografija: Aleksandar Veličković (ZLF), predsednik OO DS Milan Vukašinović, predsednik OO NPS Goran Bojić, poverenik NLS za Obrenovac Dragan Sakić (TAF)

Koalicija ‘Biramo borbu’ predala je Izbornoj komisiji, u nedelju 12. maja, izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine opštine Obrenovac na izborima raspisanim za 2. jun 2024. godine, pod nazivom ‘Biramo Obrenovac – Goran Bojić’ (Zeleno levi Front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak – Ćuta, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije).

 (Foto: TAF)

Nosilac liste i predsednik opštinskog odbora Narodnog pokreta Srbije (NPS) Goran Bojić, u izjavi za TAF, rekao je da koaliciju u Obrenovcu, pored NPS, čine Demokratska stranka (DS), Zeleno levi front (ZLF) i Novo lice Srbije (NLS). Istakao je da su oni “jedina opoziciona stranka koja na ovim izborima učestvuje”, da je lista pod rednim brojem 3 i prokomentarisaoa način prikupljanja potpisa za listu. Pozvao je građane da izađu i glasaju na izborima.

„Prikupljali smo potpise u relativno kratkom vremenskom roku, na četiri punkta. Listu smo predali, u narednom periodu idemo u kampanju. U Obrenovcu ima dosta problema i ljudi iz našeg stručnog tima će govoriti o tome u kampanji i o rešenjima tih problema – ekologije, poljprivrede, zdravstva, infrastrukture. Sve su to problemi koji Obrenovčane dosta muče. Hteo bih da naglasim da smo mi pod rednim brojem tri i jedina smo opoziciona stranka koja na ovim izborima učestvuje. Građani to treba da znaju. Niko nam nije pomagao, niko nam nije donosio lične karte ili bilo šta da bi što pre sakupili (potpise za) listu. Sve je urađeno pošteno i regularno, što je najbitnije. Hteo bih da pozovem građane da 2. juna izađu na izbore, da se oslobode straha, pritisaka i ucena, jer samo tako možemo da pobedimo ovaj režim u Obrenovcu. Da sutra našim građanima i našoj deci obezbedimo bolju opštinu i bolji grad.”

Foto: TAF

Predsednik opštinskog odbora Demokratske stranke Milan Vukašinović je rekao da su prethodnih 12 godina karakterisale “laži, malverzacije i neka zamajavanja građana” Obrenovca, te da je cilj da se aktuelna vlast smeni na izborima 2. juna i zaustavi propadanje javnih preduzeća u Obrenovcu.

Jako je kratko vreme do samih izbora i samim tim za kampanju. Mi ćemo se svim silama truditi, s obzirom da smo ograničeni i medijski i finansijski, da dopremo do što većeg broja građana kako bi najbolje predstavili svih naših 55 kandidata. Da nakon dvanaest godina propadanja ovu naprednjačku vlast smenimo na izborima 2. juna, jer su prethodnih dvanaest godina karakterisale laži, malverzacije i neka, da tako kažem, zamajavanja naših građana. Sva javna preduzeća (u Obrenovcu) ili jako loše posluju ili su u blokadi i tome mora da se stane na put. Mi ćemo sve učiniti da Obrenovac nakon 2. juna, kada ‘Biramo Obrenovac’, vratimo na stare staze slave”, rekao je Vukašinović.

Foto: TAF

Poverenik stranke Novo lice Srbije Dragan Stakić, ubeđen je da lista ‘Biramo Obrenovac’ može da ostvari dobar rezultat, čak i da bude iznenađenje, ukoliko građani izađu na izbore i ne bude bojkota.„Bitno je da ne bude bojkot, što bi dovelo do male izlaznosti. Ako građani izađu u većem broju, očekujem dobar rezultat. Ubeđen sam da će biti dobar rezultat, čak i iznenađenje u gradu i više od toga, ako građani izađu na izbore. Raspoloženje, u našoj koaliciji je dobro, nema problema i sarađujemo dobro. Posetićemo građane od kuće do kuće, pričaćemo, objasniti kakva je situacija, pitati šta ih muči. Bićemo u saradnji sa građanima, uvek ćemo biti uz građane i za građane, a ne samo u vreme izbora”, kaže Stakić.

Foto: TAF

Aleksandar Veličković iz stranke Zeleno levi front, je rekao da plan kampanje postoji i da je cilj da se građanima objasni da imaju priliku na ovim izborima da glasaju za svoje prijatelje i komšije, a ne za predsednika ili premijera.

„Ovo neće biti kampanja u kojoj ćemo kandidovati politike, ovo će biti kampanja za demokratiju. Da objasnimo ljudima da je važno da izađu na izbore, da je važno da glasaju, da je važno da imaju svoje predstavnike u lokalnom parlamentu. Ovaj put ne glasaju za premijere, predsednike i slično. Glasaju za svoje komšije, svoje prijatelje, svoje rođake. Za one koji najbolje poznaju njihove probleme i koji će ih najbolje predstavljati. To će biti naš plan i naša ideja. Plan kampanje postoji a o aktivnostima će i građani i mediji biti obavešteni”, rekao je Veličković za TAF.

Sekretarka Skupštine GO Obrenovac Mirjana Trifunović i predsednik Izborne komisije GO Obrenovac Milorad Kosanović (Foto: TAF)

Pre isteka roka za podnošenje izbornih lista, u nedelju 12. maja u 23.57 časova, Izbornoj komisiji GO Obrenovac predata je i lista ‘Glas pravedne Srbije – Iskorak za Obrenovac’, koju je podnela Vlaška stranka Most.

Izborna komisija GO Obrenovac je juče donela Rešenje kojim se odbija izborna lista Vlaške stranke MOST za izbor za odbornike Skupštine opštine Obrenovac. Kako je navedeno u obrazloženju, “nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi”, zbog čega je Izborna komisija odlučila da odbije proglašenje ove izborne liste.

Takođe, Izborna komisija GO Obrenovac donela je i Zakljucak o otklanjanju nedostataka na izbornoj listi Koalicije Biramo Obrenovac, kojim se nalaže „u roku od 48 časova od njegovog objavljivanja na veb-prezentaciji Republičke izborne komisije, otklanjanje nedostataka izborne liste, koji su smetnja za njeno proglašenje” i dostavljanje „pismene Izjave za korišćenje sredstava iz javnih izvora za pokriće troškova kampanje, jer iz Koalicionog Sporazuma proizilazi da postoji namera za korišćenje ovih sredstava”. U suprotnom, lista će biti odbijena, navodi se u Zaključku Izborne komisije.

Izbornoj komisiji GO Obrenovac, po rečima predsednika Izborne komisije GO Obrenovac Milorada Kosanovića, do 12. maja predate su i proglašene dve liste. Prva je izborna lista Srpske napredne stranke sa koalicionim partnerima – „Aleksandar Vučić – Obrenovac sutra“, pod brojem 1, koja je predata 28. aprila, a druga, izborna lista „GG Za naš Obrenovac – Đorđe Janjić – Srce otpora“, pod rednim brojem 2, koja je predata 30. aprila.