Jovaničević: DS se protivi svakom pokušaju budjenja projekta Rio Tinto

Izvor: BETA

Foto naslovna: Poslanik Demokratske stranke Branimir Jovancicevic (BETA/Amir Hamzagić)

Poslanik Demokratske stranke (DS) Branimir Jovaničević izjavio je danas da će ta stranka “izvršiti jak pritisak da vlast odloži odluku” povodom najava za otvaranje rudnika litijuma “Rio Tinto”, zato što prethodno treba definisati ekološke standarde i kaznenu politiku za one koji ih ne poštuju.

Jovaničević je na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini rekao da je najveći problem u Srbiji po pitanju zaštite životne sredine nedostatak strategije, a da se do njenog definisanja i usvajanja “DS oštro protivi svakom ponovnom pokušaju budjenja ovog projekta zvao se on ‘Rio Tinto’ i li na bilo koji drugi način”.

“Najvažnije pitanje strategije je oblast edukacije dece u osnovnim i srednjim školama u tim oblastima, a drugi deo se odnosi na poboljsanje kvaliteta inspekcijskih službi zarad redefinisanja kaznene politike. Srbija je jedna od zemalja gde mozete učiniti skoro sve a da ostanete nekažnjeni”, kazao je Branimir Jovaničević.

Prema njegovim rečima strategija o očuvanju životne sredine bi morala da sadrži i odredbe da “nijedan grad ne bude bez sanitarne deponije i bez kolektora za prečišćavanje otpadnih voda”, a nijedan dimnjak termoelektrane ne sme biti bez filtera.

“Kada donesemo strategiju, kada počne da se postupa po njoj, kada pokažemo kako o životnoj sredini brinemo, tek tada možda možemo da pregovaramo o otvaranju novih rudnika. U ovakvim okolnostima bilo bi opasno”, kazao je Jovaničević i dadao da bi uz usvajanje i poštovanje strategije Srbija u narednom periodu mogla da dostigne “bar nivo Hrvatske ili Slovačke”.

Dodao je da je u oblasti životne sredine “količina problema toliko velika da ne mogu da se reše pojedinačnim akcijama”, već da svi, a naročito vlast, treba da sa “deklarativnih principa predje na aktivnosti na terenu”.

Na pitanje da li je DS, u vreme kada je bila na vlasti, odgovorna za dolazak kompanije “Rio Tinto” u Srbiju, Jovaničević je rekao da “tema ‘Rio Tinta’ nije u to vreme bila od nekog velikog značaja”, i da su date dozvole za istraživanja “kao u celom svetu”.

“Bivša vlast koju je činila i DS dozvolila je istražne radove na teritoriji Podrinja i nekim drugim lokacijama. U šta će se to izroditi mi nismo znali. Kasnije se razvilo u ozbiljan problem”, rekao je Jovaničević.

On je rekao da je bio član resornog odbora DS od 2004. godine, kao i da su se stavovi odbora razlikovali od stavova tadašnjeg Ministarstva za zaštitu životne sredine, dok, kako je naveo “DS koju vodi Zoran Lutovac vodi sasvim drugačiju politiku”.

Momirović: Odustajanje od eksploatacije litijuma ima svoju cenu

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je u subotu da odluka vlade o obustavljanju projekta investicija u implementaciju modernih tehnologija kao što su litijumske baterije ima svoju cenu, i da je potrebna hrabrost ako se želi iskorak u ekonomskom smislu.

Foto: Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović (BETA/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE/Djordje Krstić)

“Ljudi moraju da razumeju, ako želimo da iskočimo, da se pozicioniramo i izadjemo iz balkanske perspektive, moramo da se uhvatimo u neki novi industrijski talas. Litijum je bila naša šansa da izmislimo internet, litijum je bila naša nafta i svi mi snosimo deo odgovornosti zašto nismo imali snage, predsednik najmanje”, rekao je Momirović za TV Hepi.

Momirović je rekao da je Srbija u planiranoj eksploataciji litijuma “bila ispred Nemačke”, ali da je ona sad “prestigla” Srbiju, i da je “potpuno neumesno” da kao član vlade koja je donela odluku da “eksploatacija bude obustavljena” – odnosno o odustajanju od tog projekta, sada priča o tome.

“Moram da budem objektivan i preuzmem deo odgovornosti, i nova vlada mora to zaista ozbiljno da preispita”, naglasio je Momirović, ali nije precizirao da li je potrebno preispitati odgovornost članova vlade zbog odustajanja od projekta, ili samu odluku o projektu eksploatacije litijuma.

On je rekao da je u projektu eksploatacije litijuma bilo mnogo problema, pre svega jalovište u dolini Jadra jer nisu definisani jasno prečištaći, ali je to sve pitanje za narednu vladu i za budućnost.

Pominjući saobraćanice koje povezuju Loznicu sa drugim delovima države, on je rekao da je u taj grad došlo nekoliko fabrika, ali da je to “perspektiva koja je previše sporo diže plate”, i da je potrebno ponuditi nešto novo i o tome će morati ozbiljno da se razmišlja u budućnosti.