Eko Palež ponovo diskredituje i omalovažava novinarku Jasminu Prodanović

Izvor: CENZOLOVKA

Autor: Una Grekulović

Foto naslovna: Glavni urednik Eko Paleža Momčilo Joksimović sa Nebojšom Stefanovićem (foto: Jasmina Prodanović)

 

Obrenovački tabloid Eko Palež nastavlja sa prljavom kampanjom protiv Jasmine Prodanović, jedne od retkih novinarki koje kritički pišu o lokalnoj vlasti i nezakonitoj dodeli novca na medijskim konkursima, na kojima ovaj tabloid, čiji je redovni kolumnista i gradski menadžer Miroslav Čučković, redovno dobija milione

Lokalni tabloid Eko Palež iz Obrenovca, u tekstu „U Skupštini Obrenovca, najzad, red. Oterali Jasminu iz VIP lože“ ponovo diskredituje i omalovažava Jasminu Prodanović, navodeći da je ona „navodno novinarka nečega što se zove Cenzolovka ili Mišolovka“. U tom tekstu joj se zamera i to što nosi zaštitnu masku, opisuje se čak i kakve pantalone nosi i kako se rashlađuje.Jedan od sramnih tekstova Eko Paleža o novinarki Prodanović

„Spočitava mi se to što nosim masku u situaciji kada imamo hiljade zaraženih dnevno. Ali i to kako sam obučena. A sama ta sednica je veoma bitna jer je na njoj izabran novi predsednik Gradske opštine Obrenovac“, navodi Prodanović.

Ona je više puta za Cenzolovku pisala o medijskim konkursima u Obrenovcu i o tome na koji način Palež nezakonito dobija novac, pa tako novac na konkursu dobiju za tekstove u jednom mediju, a objavljuju ih u drugom – neregistrovanom.

U različitim izdanjima Paleža novinarku Prodanović vređaju i diskredituju godinama. Jedan takav tekst izašao je nakon što je ona na Cenzolovci objavila istraživanje o medijskom konkursu u Obrenovcu, u kome pravnici tvrde da bi i tadašnji predsednik opštine Miroslav Čučković, sada gradski menadžer Beograda, i njegovi službenici mogli i krivično da odgovaraju zbog nezakonite raspodele novca iz budžeta.

Inače, gradski menadžer Čučković redovni je kolumnista tabloida Novi Palež.

U istom listu je u maju izašao tekst „Šta se zbilo sa ‘novinarkom’ nečeg što se zove ‘medij o medijima’ ili ‘Mišolovka’. Gde se dede Prodanovićka?“.

U tom tekstu se Eko Palež navodno pita zašto Jasmina Prodanović, inače jedna od retkih profesionalnih lokalnih novinarki koje kritički pišu o opštinskoj vlasti, ne prati sednicu skupštine koju vode naprednjaci.

„Da nije obolela? Da nije dobila koronu? Ili je morala da ostane kod kuće da sprema po kuhinji, cepa drva, dovlači ugalj za loženje, pegla posteljinu, ili kuva ručak za muža i decu, mesi pitu i mazi… macu? Da decu vodi u obdanište ili školu? Kao svaka prava žena, majka i domaćica?“, pita se Eko Palež čiji reporter nije čak ni video da je novinarka prisustvovala toj sednici.

„Bez obzira na to da li sam ja nešto napisala ili samo dolazim na sednice skupštine, oni pišu degradirajuće tekstove o meni i pokušavaju da me diskvalifikuju na svaki način. Autor pokušava da degradira mene kao novinarku. U tom tekstu prelazi i granicu po pitanju roda i tretira me kao nekoga kome nije mesto na sednici, niti treba da obavlja posao novinarke, nego da kuva, pere, pegla“, kaže Prodanović.

Inače, krajem decembra 2017. list Palež je prekršio Kodeks novinara Srbije, zbog čega mu je Komisija za žalbe Saveta za štampu izrekla javnu opomenu. Palež nastavlja sa kršenjem Kodeksa i 2019. godine, kada dobija još jednu opomenu zbog tekstova objavljenih o novinarki.

Novinarku Prodanović je vređao i sadašnji gradski menadžer, tada predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković. On je na svom Tviter nalogu napisao:

„Novinarka Istinomera iz Obrenovca ponovo na skupštini provocira, samo ovaj put nema skrivenu kameru u torbi kao voajer psihopata. Lažomeri!“