Državnom ceremonijom obeležena godišnjica Bitke na Kadinjači

Izvor: BETA, TAF

Naslovna fotografija: Obeležavanje 81. godisnjice Bitke na Kadinjači (BETA/Dragan Karadarević/DS)

Državnom ceremonijom u okviru spomen-kompleksa “Kadinjača” kod Užica, danas je obeležena 81. godišnjica Bitke na Kadinjači u kojoj je 29. novembra 1941. godine poginulo 270 boraca Radničkog bataljona Užičkog Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP). U borbama na Kadinjači poginuo je i Bora Marković, politički komesar Posavskog partizanskog odreda i narodni heroj iz Obrenovca.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su vence kod Spomen-kosturnice herojima Kadinjače položili i odali počast ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković u ime Vlade Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović koji je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

“Memorijalni kompleks na Kadinjači svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete Drugog šumadijskog odreda pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika”, navedeno je u saopštenju.

Foto: BETA/Dragan Karadarević/DS

Bitka se odigrala u sklopu Prve ofanzive nemačkih okupacijskih snaga 29. novembra 1941. godine na prevoju Kadinjača, 14 kilometara severozapadno od Užica, izmedju nacističkih snaga i Radničkog užičkog bataljona i još nekoliko partizanskih odreda. Bitka u kojoj su poginuli svi borci Radničkog bataljona, omogućila je odstpunicu Vrhovnom štabu NOV koji se povlačio iz Užica ka Sandžaku.

U borbama na Kadinjači, 29.novembra 1941. godine, poginuo je politički komesar Posavskog partizanskog odreda Bora Marković, iz Obrenovca (Zabrežja). Po naređenju Vrhovnog štaba NOPOJ-a, deo Posavskog odreda, pod komandom Bore Markovića, dodeljen je Radničkom bataljonu Užičkog partizanskog odreda za odbranu Užica na Kadinjači.

Bora Marković je, na predlog  Josipa Broza Tita, proglašen za narodnog heroja 6. jula 1945. godine.

Foto: BETA/Dragan Karadarević/DS