Danas treći po redu protest pod sloganom ‘Srbija protiv nasilja’

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Drugi protest pod nazivom “Srbija protiv nasilja”, Beograd, 12.05.2023.  (BETA/Amir Hamzagić)

Protest “Srbija protiv nasilja”, na koji je pozvao deo parlamentarne opozicije, održaće se danas ispred skupštine Srbije po treći put.

Protestom se traži smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina, gašenje štampanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi sa kojih se, prema tvrdnjama organizatora, “širi mržnja, nasilje i strah”, i traži se ukidanje emisija koje promovišu nasilje.

Na ranija dva protesta traženo je i zakazivanje sednice skupštine Srbije na temu bezbednosti, a sednica je počela u četvrtak.

Zahtevi su pročitani i na početku prethodna dva skupa ispred skupštine Srbije.

Na prvom protestu, u ponedeljak 8. maja kolona s učesnicima protesta od skupštine se uputila do vlade, dok su na drugom protestu u petak, 12. maja učesnici otišli do mosta Gazela koji je, kao i auto-put do NIS-ove pumpe na Novom Beogradu, bio u dvočasovnoj blokadi.

Drugi protest pod nazivom “Srbija protiv nasilja”, most Gazela, Beograd, 12.05.2023. (Foto: BETA/Miloš Miškov)

Prema ranijim najavama organizatora, danas nije u planu blokada auto-puta.

Na protest pod sloganom “Srbija protiv nasilja” pozvale su 5. maja poslaničke grupe Demokratske stranke, Narodne stranke, Zeleno-levog kluba, Moramo – Zajedno i Ujedinjeni, a protest je podržala i grupa Dveri, a naglašeno je da protest nije stranački.

Drugi protest pod nazivom “Srbija protiv nasilja”, Beograd, 12.05.2023. (Foto: BETA/Miloš Miškov)