Obeležena 21. godišnjica od ubistva Zorana Đinđića

Izvor: BETA, TAF

Naslovna fotografija: Zoran Đinđić (PrScr YT/N1, dokumentarni film “Djinđić – priča o Srbiji”)

U Beogradu je danas obeležena 21. godišnjica ubistva premijera i nekadašnjeg lidera Demokratske stranke (DS) Zorana Đinđića.

Premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije položili su danas vence u Beogradu povodom 21. godišnjice atentata na tadašnjeg premijera Zorana Đinđića. Brnabić i ministri vence su položili ispred spomen-ploče u dvorištu Vlade, na mestu na kom je pre 21 godinu ubijen Đinđić, prenela je Radio-televizija Srbije.

Povodom godišnjice ubistva, organizacije Novi optimizam i Građanske inicijative organizovale su tribinu “Pucanj u budućnost Srbije – Gde smo 21 godinu kasnije”, na kojoj su govorili Milena Dragićević Šešić, teolog Vukašin Milićević, Jovana Polić, Dragan Popović, Pavle Cicvarić i Željko Bodrožić kao moderator.

Tribina “Pucanj u budućnost Srbije – Gde smo 21 godinu kasnije” (Foto: PScr Fonet/Fb Novi optimizam)

U Medija centru Beograd Demokratska stranka u 19 sati organizuje tribinu “Srbija kao nedovršena država – Kako do slobodnih i poštenih izbora”, povodom godišnjice atentata na Zorana Đinđića. Na tribini će govoriti prof. dr Tanasije Marinković, prof. dr Miodrag Jovanović i Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA, a moderator je Smiljan Banjac.

Takođe u 19 sati, na Filozofskom fakultetu organizuje se tribina na kojoj će o Zoranu Đinđiću govoriti prof. dr Ivan Vujačić i bivši predsednik Vlade Srbije Zoran Živković.

Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine.

Zoran Đinđić (Foto: PrScr YT/N1, dokumentarni film “Djinđić – priča o Srbiji”)

Vlada je nekoliko sati posle ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji, a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i deo pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji “Sablja” uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Zoran Đinđić (Foto: PrScr YT/N1, dokumentarni film “Djinđić – priča o Srbiji”)

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine.

Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsednika stranke.

Od februara do septembra 1997. godine bio je na poziciji gradonačelnika Beograda, kao kandidat koalicije Zajedno.

Posle pobede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, izabran je za predsednika Vlade januara 2001. godine.