Crta: U Beograd dovoženo više ‘fantomskih’ birača iz unutrašnjosti Srbije, nego iz BiH

Izvor: BETA, N1 Beograd, TAF

Naslovna fotografija: BETA/Miloš Miškov

Posmatračka misija nevladine ogranizacije Crta izrazila je juče osnovanu sumnju da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je “presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda”.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov rekao je novinarima u Beogradu da je prevoženje birača iz unutrašnjosti Srbije, iz mesta u kojima nisu održavani lokalni izbori, bilo daleko veće od prevoza birača koji su dovoženi iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov (Foto: BETA/Miloš Miškov)

Prema njegovim rečima, migracija birača i menjanje prebivališta iz opština u kojima se ne održavaju lokalni izbori, dešavali su se organizovano.

“Organizovana migracija birača nije ni legalna, ni legitimna. Prijavljivanje lažnih prebivališta radi korišćenja prava glasa u drugom gradu ili opštini je u suprotnosti sa zakonom. Ogranizovano migriranje birača podriva izbornu jednakost i bitno narušava zagarantovano pravo na lokalnu samoupravu”, naveo je Nedeljkov.

U izveštaju posmatračke misije CRTA, sačinjenog na osnovu građe prikupljene pre, tokom i nakon izbornog dana, a koji je Crta predstavila na konferenciji za medije, navodi se da su organizovane migracije birača vrsta izbornog inženjeringa koja nije ni legalna ni legitimna, prenosi N1. Prijavljivanjem fiktivnih prebivališta zarad glasanja na lokalnim izborima izvan sopstvenog grada ili opštine krše se zakoni koji regulišu pitanja prebivališta građana, ali i ugrožavaju principi izborne jednakosti i garantovano pravo građana da biraju lokalnu samoupravu.

Direktor javnomnjenskih istraživanja Crte Vojislav Mihailovič i programski direktor Crte Raša Nedeljkov (Foto: BETA/Miloš Miškov)

O obimu i rasprostranjenosti manipulacija biračkim spiskom, Crta je još pre izbora dobijala informacije od različitih izvora koji su upućivali na nelegalne postupke organa lokalnih samoupava i najviših republičkih organa izvršne vlasti sa ciljem oblikovanja izbornih rezultata u Beogradu u koristi vladajuće stranke.

Krucijalne dokaze prikupili su tokom izbornog dana posmatrači Crte koji su načinili i veliki broj foto i video snimaka organizovanog dovođenja birača iz drugih gradova u Srbiji i inostranstvu u Beograd. Zabeleženo je više punktova koji su služili kao logistički centri operacije, odakle su birači upućivani i sprovođeni na biračka mesta u raznim delovima glavnog grada.

Posmatrači Crte su na 71 biračkom mestu, odnosno na 14 odsto birališta u Beogradu, uočili primere organizovanog dovođenja birača, nadgledanog glasanja, mogućih manipulacija identitetom birača – na Čukarici (10), Novom Beogradu (9), Vračaru (7), Voždovcu (7) i u Zemunu (7).

Zabeleženo je da su organizovano pristizali birači iz raznih delova Srbije (npr. iz Pančeva, Valjeva, Čačka, Aranđelovca, Smedereva, Vršca, Novog Sada itd.), kao i sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što pojačava sumnju da su lokalni izbori strateški raspisani samo u trećini jedinica lokalne samouprave kako bi se omogućile privremene selidbe birača.

Dodatne analize napravljene su posle izbornog dana korišćenjem i ukrštanjem kvantitativnih podataka iz javno dostupnih podataka iz elektronske verzije biračkog spiska na sajtu Ministarstva države uprave i lokalne samouprave (imena i prezimena birača po biračkim mestima) i rezultata glasanja. Ustanovljene su bitne razmere izmena u biračkom spisku do kojih je došlo u periodu od jedne godine.

Identifikovana su biračka mesta u Beogradu za koja se s velikom verovatnoćom može zaključiti da su bila odredišta organizovane migracije birača, a na kojima je vladajuća partija ostvarila značajan rast broja glasova u odnosu na prethodne izbore.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov i direktor pravnih poslova Crte Pavle Dimitrijevič (Foto: BETA/Miloš Miškov)

Pojedini politički akteri i sami su posredno potvrdili nalaze te analize – više političara i visokih zvaničnika Srbije i Bosne i Hercegovine eksplicitno su potvrdili sprovođenje navedenih praksi, pokušavajući da ih opravdaju i predstave kao legalne i legitimne.

Crta je donela niz preporuka za sprečavanje neprihvatljivih pojava koje su označile ove izbore u Beogradu. Kraktoročno, neophodno je da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu učini birački spisak potpuno javnim, uz razumne i izvodljive mere zaštite ličnih podataka birača.

Takođe, tužilaštva moraju da istraže sve osnovane sumnje na krivična dela počinjena u vezi s izborima.

U srednjem roku, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu treba da u skladu s preporukama Misije OEBS/ODIHR sprovede nezavisnu reviziju Jedinstvenog biračkog spiska građana. Narodna skupština treba da donese izmene Zakona o izborima kojima bi se onemogućile organizovane migracije birača.

Istraživanje dostupno je na sajtu crta.rs.