Zavod za proučavanje kulturnog razvitka: Žene su dominantnije u kulturi Srbije

Izvor: TAF

Autorka: Jasmina Prodanović

Naslovna fotografija: Trendovi u kulturi Srbije – Žene (Infografika: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka) 

Žene su konstantno, po zaposlenju, dominantnije u kulturi od  muškaraca, u većoj meri su posetioci kulturnih dešavanja od muškaraca, češće čitaju i češće posećuju biblioteke a tipičan profil takve čitateljke je mlada, visokoobrazovana žena, stanovnica urbanog područja, pokazalo je istraživanje, odnosno studija  Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (ZAPROKUL).

ZAPROKUL, koji se bavi trendovima i aktuelnim stanjem u kulturi, je sproveo sveobuhvatno istraživanje pod nazivom „Žene u javnim ustanovama kulture“. Statistička studija o položaju žena u kulturi pokazala je unapređenje rodne ravnopravnosti u kulturi Srbije, ali i neophodnost veće vidljivosti i međusobne povezanosti žena.

Žene na rukovodećim funkcijama (Infografika: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka)

Studija „Žene u javnim ustanovama kulture“ je pokazala konstantu da su žene u kulturi dominantnije od muškaraca i da je u njoj zaposleno čak 59% žena, navodi ZAPROKUL. Kada je reč o kulturnim dešavanjima, 61% žena posećuje pozorišta naspram 39% muškaraca, dok su u muzejima brojke još veće – 63% žena prema 37% muškaraca. Žene češće čitaju i češće posećuju biblioteke, a tipičan profil takve čitateljke je mlada, visokoobrazovana žena, stanovnica urbanog područja, navodi se u saopštenju ZAPROKUL-a.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je saopštio i da je po prvi put u Srbiji sproveo istraživanje „Identiteti žene u savremenom vizuelnom stvaralaštvu“. Uzorak je obuhvatio 256 ispitanica, vizuelnih umetnica, iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Severne Makedonije. Ciljevi istraživanja su bili afirmacija i poboljšanje vidljivosti ženskog stvaralaštva.

Foto: BETA/Draagan Gojić

Rezultati istraživanja održavaju našu realnost, kaže se u saopštenju, jer nešto više od 40% vizuelnih umetnica smatra da su još uvek nedovoljno vidljive. Navodi se da, iako su žene oduvek bile deo istorije umetnosti, one nisu bile prisutne jednakim intenzitetom i kontinuitetom kao muškarci. Više od 70% vizuelnih umetnica smatra da je za njihovu profesionalnu afirmaciju veoma važna aktivnija i bliskija saradnja sa kustosima i kustoskinjama, kao i drugim umetnicama na zajedničkim projektima, kaže se u saopštenju.

ZAPROKUL ističe da položaj vizuelnih umetnica, kao i žena u drugim umetnostima, više nikad ne treba da bude tabu tema. Sve institicije kulture treba da im pruže javnu podršku u prevazilaženju društvenih stereotipa i predrasuda, jačanju rodnog identiteta i uopšte položaja žena u umetnosti savremene Srbije, zaključuje se u saopštenju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Foto: BETA/Draagan Gojić