Zamenik predsednika GO Obrenovac: Nisam podneo ostavku zbog presude kojom sam osuđen krivim jer suđenje nije bilo pravično

Izvor: Insajder

Foto naslovna: TAF

Zamenik predsednika Gradske opštine Obrenovac Miodrag Mitrović u odgovoru Insajderu navodi da nije podneo ostavku na javnu funkciju nakon što je pravosnažno osuđen za utaju poreza jer, kako navodi, suđenje nije bilo pravično. On takođe kaže da je zbog toga podneo žalbu Ustavnom sudu. Prema saznanjima Insajdera, Mitrović je 2017. godine pravosnažno osuđen jer je kao suvlasnik privatne firme Biohemik iz Obrenovca u periodu od 2005. do 2007. godine izbegao da obračuna, prijavi i plati PDV u iznosu od 3,8 miliona dinara.

Na pitanje novinara Insajdera kakva se poruka šalje građanima ako neko ko je pravosnažno osuđen nastavlja da obavlja javnu funkciju, Mitrović je dostavio kratak odgovor u pisanoj formi.
“Razlog nepodnošenja ostavke je moje ubeđenje da suđenje nije bilo pravično i da su mi povređena Ustavom garantovana prava, kao i da postupak pred našim sudovima nije okončan. Naime, po dobijanju presude sam, u zakonskom roku, podneo žalbu Ustavnom sudu, sa odgovarajućim dokazima”, naveo je zamenik predsednika GO Obrenovac.

Podsetimo, Mitrović je prema pravosnažnoj presudi osuđen na osam meseci zatvora, odnosno tri godine uslovne kazne i novčanu kaznu, koja je više nego 30 puta manja od štete koju je u ovom slučaju imala država.
Osnovna novčana kazna iznosi 100.000 dinara, a šteta po osnovu utajenog poreza je veća od 3,8 miliona dinara.

U presudi koju su novinari Insajdera tražili od Osnovnog suda u Obrenovcu, a koju je potvrdio i Apelacioni sud u aprilu 2017. godine navodi se da je Mitrović kao odgovorno lice, tačnije direktor firme Biohemik čiji je bio suvlasnik, delimično izbegao plaćanje PDV-a. On je, kako se navodi, u 23 različite situacije prilikom nabavke robe, usluga i radova davao lažne podatke. Takođe se navodi da je bio svestan da je “njegovo delo zabranjeno”.

Mitrović je inače do 1995. godine radio u državnoj službi, da bi tada osnovao privatnu firmu, koju međutim napušta 2012. kada se ponovo vratio u državnu službu.
Za zamenika predsednika Opštine Obrenovac izabran je nakon lokalnih izbora 2016. kada su vlast u toj gradskoj opštini formirale Srpska napredna stranka i Srpska radikalna stranka. List Novosti tada prenosi da je Mitrović iz Srpske napredne stranke.

Optužnica protiv Mitrovića za utaju poreza podneta je 2012, a tokom pet godina suđenja, do donošenja pravosnažne presude 2017. sve vreme je bio na funkcijama u javnim preduzećima i u državnoj službi.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu opštine Obrenovac, od 2013. do 2015. godine, bio je pomoćnika direktora za finansije Rudarskog basena “Kolubara”, koji je deo Javnog preduzeća EPS. S te funkcije prelazi na mesto šefa finansija u Javnom preduzeću EPS Snabdevanje, odakle je imenovan na funkciju zamenika predsednika Opštine Obrenovac.

Tekst je u celini preuzet sa portala Insajder