Vučić: Vučeviću odbrana, Gašiću policija, u vladi i Vesić, bez pominjanja Zorane Mihajlović i Vulina

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Sednica Glavnog odbora SNS (BETA/Amir Hamzagić)

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je juče da je kandidat za minista odbrane Miloš Vučević, koji će biti i potpredsednik vlade, za ministra unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, a za ministra gradjevinastva, saobraćaja i infrastukture Goran Vesić.

Čitajući spisak kandidata za ministre nije naveo Zoranu Mihajlović, Aleksandra Vulina, Nebojšu Stefanovića, Nenada Popovića i još neke sadašnje ministre.

Potvrdivši da je predlog za premijerku Ana Brnabić, on je rekao da je kandidat  za ministra finansija i za potpredsednika vlade Siniša Mali, spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović, poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, za zaštitu životne sredine Irena Vujović, rudarstva i energetike Dubravka Negre, pravde Maja Popović.

Za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović, ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, za evropske integracije Tanja Miščević, nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović, zdravlja Danica Grujičić, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanje Nikola Selaković, za brigu o porodici i demografiji Darija Kisić, turizam i omladinu Husein Memić, iz Ljajićeve stranke, sporta Zoran Gajić, kulturu Maja Gojković, brigu o selu Milan Krkobabić.

On je naveo da su ostala nepopunjenja mesta za ministra za telekomunikacije i informisanje, javna ulaganja, kao i mesta ministara bez portfelja, “što svakako pripada Socijalističkoj partiji Srbije, jedno ili dva, u zavisnosti kako ćemo odredjene stvari da raspodelimo”, kao i mesto za predstavnika Zukorlićeve partije.

Predložio je Brnabić da obavesti Predsedništvo stranke kako je završila razgovore za preostala mesta.

Potvrdio je da su kandidati za mesta u Vladi Ivica Dačić, Branko Ružić i Danilo Basta, sa zaduženjima, kako je to prethodno rekao Dačić, posle sednice Predsedništva Socijalističke partije Srbije.

“Sve neprijatne razgovore sa ljuduma koji nisu u vladi morao sam ja da obavljam”, rekao je Vučić, navodeći da je umoran, uz molbu da ne govori ne traju dugo.

Takodje je rekao da će svi ljudi sa kojima je razgovarao nastaviti vredno da rade unutar stranke, “nisam, ja mislim, sa Nebojšom takav razgovor imao tri godine, veoma sam zadovoljan i nastaviće da radi unutar stranke snažnije, jače nego u prethodnom periodu, Lončar i Nedimović će imati posebne dužnosti”.

Sednica Glavnog odbora SNS, Miloš Vučević i Siniša Mali (Foto: BETA/Amir Hamzagić)

Na početku sednice Glavnog odbora Vučić je rekao da je Predsedništvo SNS uz jedan uzdržan glas prihvatilio sastav Vlade i dodao da je novi kabinet napravljen da “prezimi ovu i možda sledeću zimu”. 

“To je to, onda će doći do još temeljnijih promena”, kazao je Vučić na početku sednice Glavnog odbora SNS u Beogradu. 

Ocenio je da će najveći izazov za novu Vladu biti pitanje Kosova i Metohije. 

“Cela Vlada mora imati jedinstvenu politiku i ne sme biti iskakanja. Teško mi je da zamislim da možemo da imamo različiti stav po tom pitanju, i zbog našeg naroda na Kosovu i Metohiji i zbog srpske države u celini”, kazao je lider SNS. 

Dodao je da će nova Vlada biti suočena i sa velikim pritiscima po pitanju spoljne politike.

“Kod jednog dela medjunarodne zajednice budimo nečistu savest zbog 1999. i 2008. godine i gledaće da operu tu nečistu savest ili da sklone razloge za nju i da se po svaku cenu dodje do nekakvog dogovora Beograda i Prištine. Dogovor i kompromis nisu ružne reči ali ne može da Srbi izgube sve a neki drugi dobiju sve. Što bi rekli mladi, više niste u mogućnosti da nas ponižavate kao što ste radili decenijama”, rekao je Vučić. 

Predsednik Srpske napredne stranke i države Aleksandar Vučić (BETA/Amir Hamzagić)

Lider SNS je najavio da će oko 45 odsto ministara u novoj Vladi, a čak 55 iz kvote koje pripada SNS, biti žene. 

“Verujem u njihovu odgovornsot, mudrost, staloženost i da zbog toga možemo da donosimo najzdravije odluke za naše društvo”, kazao je Vučić. 

On je ocenio da SNS treba da bude “otvorena” za promene ali i da ne bude “biznis” stranka čiji članovi koriste vlast za lično bogaćenje. 

“Kao da ne znamo da na lokalu i na centralnom nivou postoje oni koji su danas bogatiji nego što su bili a govorili smo da ne želimo da postanemo jedna od kako smo tada govorili, ‘žutih’ stranaka koje su postale biznis organizacije i dolazak na vlast iskoristile da se obogate. Moramo da budemo stranka koja će raditi u interesu naroda, to je najvažnija stvar”, rekao je Vučić.