Vučić: U Ohridu se ne očekuje sudbonosni dan, svi se nadaju da ću da potpišem

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića uoci nastavka dijaloga sa Prištinom, najavljenog za 18. mart u Ohridu, sinoć u Predsedništvu u Beogradu. (BETA/Miloš Miškov)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se u Ohridu ne očekuje nikakav sudbonosni dan, da od Brisela još nije stigao nikakav nacrt onoga što želi EU, da će Srbija nastaviti da radi sa Evropskom unijom i da neće odustati od “crvenih linija”. Rekao je i da će Beograd insistirati da ZSO bude formirana u skladu sa već potpisanim dokumentima.

Aleksandar Vučić je sinoć u obraćanju javnosti u Predsedništvu rekao da su pojedini mediji objavili navodni “tajni plan” o implementaciji sporazuma ali da to nije tačno, već je to spisak želja albanske strane.

On je rekao da su mnogi su govorili da će Vučić nešto da potpiše.

“Sada nije problem šta se potpisuje, nego se svi nadaju da ću da potpišem. Nećete verovati zašto. U stvari se niko ne nada osim dela običnih ljudi, da neću da potpišem, jer nikoga nije briga ništa oko Kosova i Metohije, oni jedino brinu da imaju priliku da izvrše javno streljanje predsednika. I oni koji organizuju protest nadaju se da ću da potpišem pa da traže moju glavu kao da sam ja pravio plan, a ne zato što će biti nesrećni ako bi plan bio prihvaćen”, rekao je predsednik.

Kazao je da se jako dugo nije obratio javnosti oko Kosova, da je puno razmišljao i razgovarao o tome šta je neophodno za normalizaciju odnosa sa Prištinom.

“I to nije eufemizam za priznanje, normalizacija je za mene da imamo bolje odnose sa Albancima, da rešimo bezbroj problema i pokušamo da živimo koliko možemo zajedno, ako ne onda jedni pored drugih”, rekao je Vučić.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića uoci nastavka dijaloga sa Prištinom, najavljenog za 18. mart u Ohridu, sinoć u Predsedništvu u Beogradu. (Foto: BETA/Miloš Miškov)

Predsednik Srbije je kazao da će zvanični Beograd insistirati da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana u skladu sa već potpisanim dokumentima, posebno se osvrćući na dokument iz 2015. godine, koji garantuje da Srbija ima nadležnosti u vidu zdravstva, školstva, ruralnog i urbanog razvoja, prostornog planiranja, ekonomskog razvoja.

Kako je rekao, ta zajednica bi povezala 97 odsto sredina sa većinski srpskim stanovištvom a pojedine opštine bile bi “isturene enklave”.

Vučić je istakao da bi ZSO pružila sigurnost srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, jer bi te sredine imale organe u vidu predsednika, skupštine, saveta i da kosovske vlasti ne bi mogle da ukinu platni promet, tvrdeći da to danas mogu da urade.

Dodao je da bi u ZSO bile “uvezane” opštine od Sirinićke Župe do Gračanice i sve četiri opštine na severu Kosova.

Na početku obraćanja javnosti predsednik se osvrnuo na 19. godišnjicu od pogroma srpskog stanovništva na Kosovu, ponovio da je tada osmoro Srba ubijeno, proterano njih 4.000 i uništeno 35 verskih objekata.