Vučić predložio pomeranje starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Predsednik Srbije Aleksandar Vucic (BETA/Miloš Miškov)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je vladi Srbije 10 mera nakon napada u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, među kojima je glavna pomeranje starosne granice za za krivično pravnu odgovornost sa 14 na 12 godina.

“Zbog toga što danas zrelost nastupa ranije, kao i fizička snaga, moguće je da i mlađa deca počine krivična dela, moj predlog je da se razmotri mogućnost snižavanja starosne granice za krivično-pravnu odgovornost maloletnih sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda”, rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

On je naveo da danas u Srbiji postoji 766.665 registrovanih komada oružja i predložio vladi, osim kada je reč o lovačkom naoružanju, uvođenje moratorijuma za izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja u sledeće dve godine, kao i da izvrši reviziju svih do sada izdatih dozvola.

Vučić je predložio i kontrolu toga da li su ispunjeni zakonski uslovi za zakonski smeštaj oružja kod lica koja imaju dozvolu, kao i da li je sprečen pristup maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic (Foto: BETA/Miloš Miškov)

Predložio je i kontrolu rada svih streljana, donošenje propisa o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući i zabranu neovlašćenog pristupa maloletnim licima, licima lišenim poslovne sposobnosti i osuđenim licima.

“Neke od ovih odredbi postoje, neke nedovoljno jasne, sa nedovoljno jasnim sankcijama”, rekao je on.

Zatražio je i propisivanje krivično pravne odgovornosti za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja ih obučavaju za rukovanje tim oružjem.

Vučić je predložio i pooštravanje sankcija propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet, televiziju, druge elektronske platforme i društvene mreže u pogledu zabrane programskih sadržaja kojima se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, moralnom ili mentalnom razvoju maloletnika.

Među njegovim predlozima našlo se i uvođenje obavezih šestomesečnih testova na narkotike u srednjim školama, organizovanje posebnih službi i mobilnih timova za vršnjačko nasilje u okviru Centra za socijalni rad, kao i razmatranje mere zabrane pristupa sajtovima koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Beogradjani ispred i u blizini škole “Vladislav Ribnikar” polažu cveće i pale sveće   (BETA/Miloš Miškov)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izrazio saučešće članovima porodice ubijenih u beogradskog osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, te naglasio da je Srbija “nažalost, u tugi ujedinjena”.

Prema njegovim rečima, i kada je Srbija tako ujedinjena, mora da se traže i da se sagledavaju uzroci i odgovornost svakog.

“Moramo da tražimo rešenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo, neočekivano, i da ne kažemo nikada više ne ponovi, što bi bilo najlepše i najbolje, ali živimo u takvom svetu gde je moguće gvoriti o tome da se broj takvih in incidenata, užasnih i najtežih, tih tragedija smanjuje”.

Ocenio je da moraju da se promene vrednosti i način ponašanja, naglašavajući da je to pitanje za celo društvo u Srbiji.

“To nije pitanje vlasti i opozicije… To je pitanje za naše društvo, pitanje našeg opstanka, pitanje za celu naciju – hoćemo li da budemo dovoljno odgovorni, dovoljno ujedinjeni u tome da sebe pokušamo da promenimo i priznamo sopstvene greške”, rekao je predsednik.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su u oružanom napadu jednog trinaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u centru Beograda.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni a napadač je uhapšen.