Vučić predložio Anu Brnabić za mandatara za sastav nove Vlade Srbije

Izvor: BETA

Foto naslovna: Anu Brnabic, mandatarka za sastav nove Vlade Srbije i Miloš Vučević (BETA/Amir Hamzagić)

Predsednik Aleksandar Vučić predložio je dosadašnju premijerku Anu Brnabić za mandatara za sastav nove Vlade Srbije.

“Ana neće biti četiri godine predsednik Vlade. Njen mandat će trajati kraće i doći će do promena u Vladi 2024. godine”, naveo je Aleksandar Vučić u obraćanju iz predsedništva.

Vučić je rekao da je Brnabić predložio nakon što je saslušao mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

“Odluka je bila komplikovana, složena i unutar najveće stranke u zemlji. Kad je došlo do izbora izmedju Ane Brnabić i Miloša Vučevića ni najveća politička stranka u zemlji nije želela da se izjašnjava jer oboje imaju njihovu političku podršku”, kazao je Vučić.

On je dodao da je odluka o izboru Ane Brnabić za mandatara posledica dogovora unutar Srpske napredne stranke (SNS), ali i razgovora sa koalicionim partnerima.

“Kod nas nema nikakvih trzavica, svadja, problema. U Anu Brnabić imam bezgranično poverenje jer je pokazala izuzetnu marljivost”, rekao je predsednik Srbije i lider SNS.

Najavio je da će dosadašnji gradonačelnik Novog Sada i kandidat za mandatara Miloš Vučević biti potpredsednik Vlade Srbije.

“Miloš Vučević će biti veoma značajan činilac nove Vlade, mislim da će uneti dodatnu ozbiljnost i odgovornost”, rekao je Vučić.

Dodao je da će lider SPS i predsednik Skupštine Srbije u prethodnom mandatu Ivica Dačić “pored važnog ministarskog mesta” obavljati i funkciju koordinatora službi bezbednosti.

“Ivica Dačić će imati još značajniju funkciju u državnom aparatu. Siniša Mali, u kog imam ogromno poverenje, biće jedan od potpredsednika Vlade”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je dosadašnju premijerku Anu Brnabić za mandatara za sastav nove Vlade Srbije.  (BETA/Amir Hamzagić)

Brnabić: Verujem da će vlada biti formirana u septembru

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je danas da veruje da će vlada biti formirana u septembru.

Brnabić je za televiziju Prva kazala da će u vladi sigurno biti Siniša Mali, Miloš Vučević, Ivica Dačić, ali da o kadrovima još nije vreme da se govori u javnosti.

“Od trenutka kada dobijete poverenje i imenuju vas za mandatara do trenutka kada ste premijer, ima dosta posla i mnogo izazova. Treba završiti i pregovore sa koalicionim partnerima”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, u budućnosti je najvažnije da Srbija ima jedinstvo, posvećenost i snagu.