Vučić: Otvoren razgovor sa Lajčakom, razumeli ste me sve

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslav Lajčak  (BETA/Miloš Miškov)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je imao “otvoren i prijateljski razgovor” sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

“Otvoren i prijateljski razgovor sa Miroslavom Lajčakom. Kada kažem otvoren, to stvarno mislim. Razumeli ste me sve”, napisao je Vučić na Instagramu posle sastanka sa evropskim zvaničnikom.

Aleksandar Vučić je uoči sastanka objavio video poruku na Instagramu, u kojoj je naveo da će “nastaviti da brani Srbiju” i da Zapad “može da sanja međusobno priznanje” Beograda i Prištine.

Prethodno su beogradski mediji objavili da je Vučić na sastanku vrha Srpske napredne stranke rekao da je spreman da ide na vanredne izbore kao kandidat za premijera i da “neće popustiti pred ucenama Zapada, Socijalističke partije Srbije i lažnih desničara”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  (Foto: BETA/Miloš Miškov)

Lajčak je u Beograd doputovao iz Prištine, gde je sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarao o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, uključujući nastavak briselskog dijaloga na najvišem nivou.

Kurti je posle sastanka rekao da Priština prihvata plan EU za normalizaciju odnosa sa Beogradom, da je to “dobra osnova za dalje diskusije i napredovanje” i dodao da će tokom razgovora u Briselu “postaviti neka pitanja” o tom predlogu.

Vučić je 20. januara, posle sastanka sa zapadnom petorkom u Beogradu, rekao da je Srbija “spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji” plana EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Prošle nedelje, na posebnoj sednici Skupštine Srbije, Vučić je kazao da neće pristati na članstvo Kosova u UN, što prema njegovim rečima, predviđa jedna od tačaka evropskog plana.