Vučević novi predsednik SNS, Vučić kaže da ostaje u stranci ‘dok je živ’

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Ministar odbrane i novi predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević (BETA/Miloš Miškov)

Skupština Srpske napredne stranke (SNS) izabrala je dosadašnjeg potpredsednika stranke Miloša Vučevića za novog lidera SNS, na vanrednoj sednici održanoj danas u Kragujevcu.

Vučević je izabran većinom glasova od skoro 3.800 delegata iz cele Srbije a na predlog dosadašnjeg predsednika SNS Aleksandra Vučića.

“On će, konsultujući se sa svima nama, doneti odluku o budućem rukovodstvu i Predsedništvu”, kazao je Aleksandar Vučić na početku vanredne Skupštine SNS u Kragujevcu.

Vučić je u obraćanju delegatima rekao da stranku nikada neće da napusti ali da je vreme da napusti njeno čelo.

“Suviše volim ovu stranku. Ova stranka je, uz moju decu, moj život. Ovu stranku nikada dok sam živ neću da napustim”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: BETA/Miloš Miškov)

Vanredna Skupština SNS trajala je oko dva časa a posle uvodnog dela koji je bio otvoren za javnost, delegati su iza zatvorenih vrata izabrali novog predsednika.

“Naša poliika se neće menjati. Mi ostajemo stranka koja jeste motor razvoja naše otadžbine, ali i stranka koja čuva, neguje tradicionalne vrednosti srpskog naroda, svih građana Srbije”, rekao je Miloš Vučević novinarima po izboru na novu funkciju.

Najavio je da će SNS učestvovati u formiranju Narodnog pokreta za državu.

“SNS je podržala predlog dosadašnjeg predsednika stranke i predsednika države (Aleksandra Vučića) da uzmemo učešće u formiranju Narodnog pokreta i mislim da ćete po tom pitanju mnogo konkretnije moći da vidite krajem juna”, rekao je Vučević.

Dodao je da očekuje da će 24. juna biti birano novo rukovodstvo stranke.

“Onda bismo se, verujem, već krajem juna priključili u veliki, patriotski narodni pokret. Pokret koji razumemo kao poziv i jačanje tog političkog fronta za odbranu naše otadžbine u vrlo teškim vremenima”, naveo je novi predsednik SNS.

Biografija novog predsednika SNS Miloša Vučevića

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, koga je za predsednika SNS predložio dosadašnji lider naprednjaka Aleksandar Vučić, stupa na čelo stranke posle sedam meseci ministarskog mandata i deset godina provedenih na mestu gradonačelnika Novog Sada. Rođen je 10. decembra 1974. godine u Novom Sadu, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Bačkom Petrovcu, a diplomirao je 1999. godine na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Advokaturom se bavio od 1999. do 2012. godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji. U maju 2000. godine postao je član Srpske radikalne stranke, iz koje je 2008. prešao u Srpsku naprednu stranku, odmah po njenom osnivanju. Na čelu novosadskog odbora SNS je od 2011. godine, a jedan od potpredsednika SNS postaje u novembru 2021. godine. Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, posle čega prestaje da se bavi advokatskim poslom. Dva puta je reizabran za gradonačelnika Novog Sada, posle lokalnih izbora 2016. i 2020. godine. Za poslanika Skupštine Srbije prvi put je izabran na izborima 2020. godine, ali je ubrzo podneo ostavku na tu funkciju. Narodni poslanik je postao i na prošlogodišnjim izborima, kada je bio 15. na listi Vučićeve koalicije. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane je od 26. oktobra 2022. godine. Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine. Dobitnik je više priznanja, među kojima je i nagrada za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu 2014. godine. Religiozan je i nosilac je nekoliko priznanja Srpske pravoslavne crkve. Oženjen je Majom, sa kojom ima dva sina, Mihaila i Danila. Govori engleski jezik.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučević je kazao da je SNS spremna da sa svim političkim strankama razgovara o vanrednim izborima, ali je ponovio da neće biti prelazne Vlade.

“Mi smo spremni da razgovaramo i sa svim političkim strankama i o pitanju eventualno ranijih izbora, ili datuma održavanja izbora. Apsolutno je to legitimno kandidovati i to mora i može biti uvek na pregovaračkom stolu između političkih stranaka”, rekao je Vučević i dodao da prethodnih dana nije bilo razgovara unutar vladajuće koalicije o rekonstrukciji Vlade.

Ponovio je reči predsednika Srbije da neće biti prelaznih vlada, naglašavajući da od toga neće biti odstupanja.

“Nema nikakve prelazne vlade i nema vlade sa trgova i sa ulica i kroz nasilje. Vlada se formira samo na osnovu skupštinske većine, a skupštinska većina se dobija podrškom građana na izborima. Oko toga nema nikakve rasprave”, kazao je Vučević.

Pojedini delegati sa kojima je novinar agencije Beta razgovarao uoči početka sednice kazali su da nisu dobili materijal za sednicu, već samo kartice za glasanje – “za”, “protiv” i “uzdržan”.

Dodali su da su za dnevni red sednice saznali iz medija kao i da “ne mogu da zamisle stranku” bez Vučića na njenom čelu.

Skupština SNS je održana u sportskoj hali Jezero a tokom noći je znak kompanije SBB, koja je sponzor tog objekta, prekriven velikom srpskom zastavom posle čega je taj kablovski operater najavio da će prekinuti saradnju sa Gradom Kragujevcem.