Vlada Srbije usvojila deset zaključaka koje je predstavio Vučić

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Sednica Vlade Srbije  (BETA/Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Vlada Srbije usvojila je deset zaključaka, koje je u sredu predstavio predsednik države Aleksandar Vučić.

Kako se navodi u saopštenju, sednica Vlade započela je minutom ćutanja za žrtve oružanog napada, koji se u sredu dogodio u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Kako je odlučeno, Vlada će u roku od deset dana formirati Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi – obrazovne i zdravstvene ustanove i policije, koji bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja.

Kako se navodi, u konsultacijama tog saveta sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika, biće razmatrana celishodnost donošenja mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Sednica Vlade Srbije povodom tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” (Foto: BETA/Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Vlada će u roku od deset dana, formirati i Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima, a koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Članovi Vlade usvojili su i odluku o moratorijumu na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja – odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i slično, na dve godine.

U roku od tri meseca, Ministarstvo unutrašnjih poslova izvršiće reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja, navodi se u saopštenju Vlade i dodaje da će u roku od šest meseci MUP izvršiti kontrolu osoba koje imaju dozvole da drže oružje, pogotovo ispunjenje zakonskih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i odvojeno čuvanje municije.

MUP će u istom roku izvršiti i uvid u to da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim osobama.

Predmet kontrole MUP-a u naredna tri meseca biće i rad svih streljana.

Policija i hitna pomoć ispred OŠ “Vladislav Ribnikar” nakon oružanog napada u kom je poginulo osam đaka i radnik obezbeđenja, a ranjeno još šest đaka i nastavnica (Foto: BETA/Miloš Miškov)

“Nakon toga, u saradnji sa Ministarstvom pravde, u roku od mesec dana, biće priređeni propisi o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloletnim osobama”, navodi se.

Kako je odlučeno na sednici Vlade, Ministarstvo pravde, u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika, pripremiće izmene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za osobe koje omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim osobama da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletne i druge neovlašćene osobe obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Ministarstvo pravde razmotriće i mogućnost izmena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivično-pravnu odgovornost maloletnih osoba snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo pravde uputilo dopis Evropskoj komisiji.

 Ulaz u Klinički centar Srbije u kom su operisana tri učenika i nastavnica koji su zadobili teške povrede u oružanom napadu u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” (FOTO: BETA/Miloš Miškov)

“Ministarstvo pravde i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija će u roku od mesec dana, razmotriti mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Članovi Vlade doneli su odluku i da u roku od mesec dana, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Na sednici Vlade doneta je i odluka o proglašenju dana žalosti na teritoriji Srbije, kojom se za dane žalosti određuju 5, 6. i 7. maj 2023. godine.