Umesto kovid ambulante, u Domu zdravlja Obrenovac, od danas respiratorna ambulanta

Izvor: TAF

Autorka: Jasmina Prodanović

Naslovna fotografija: Dom zdravlja Obrenovac, respiratorna ambulanta, bivša kovid ambulanta (TAF)

Potvrđujući da na teritoriji grada Beograda ostaju samo dve kovid ambulante, na Paliluli i u Zemunu, direktor Doma zdravlja „Obrenovac“ dr Obrad Isailović kaže da će pacijenti sa respiratornim infekcijama u Obrenovcu i ubuduće biti odvojeni i u izolaciji u okviru respiratorne ambulante, umesto u kovid ambulanti.

„Kovid ambulante se ukidaju, osim u Zemunu i Paliluli. U Obrenovcu ćemo, s obzirom da imamo i prostor i kadar, pacijente sa respiratornim infekcijama i dalje odvajati i imaćemo izolaciju, u okviru ambulante za respiratorne infekcije. Svi pacijenti koji imaju temperaturu i simptome slične gripu, bez obzira da li je u pitanju kovid 19 ili sezonski grip, ići će u ambulantu za respiratorne infekcije. Pokušaćemo da se ne mešaju sa ostalim pacijentima koji nemaju te simptome“, rekao je dr Obrad Isailović u izjavi za TAF.

Respiratorna ambulanta, odnosno ambulanta za respiratorne infekcije, nalazi se na istom mestu gde je bila kovid ambulanta. Deo je Opšte medicine i kao i sve druge službe u DZ Obrenovac radiće radnim danom od 07:00 do 20:00 časova. Subotom i nedeljom, ambulanta neće raditi, a pregledi će se obavljati u sklopu Opšte medicine u novoj zgradi.

Procedura će ostati ista. Kada postoji sumnja na kovid 19, pacijenti će raditi obavezno brzo antigensko testiranje, uključujući i sve druge preglede i lečenje po kovid protokolu.

Radno vreme respiratorne ambulante DZ Obrenovac (Foto: TAF)

„Odlučio sam da zadržim izolaciju jer je bolje da deset pacijenata koji nemaju simptome (kovid 19) odu u ambulantu za respiratorne infekcije na pregled, nego da 30 pacijenata (zaraženih kovidom 19) dođe među 50 (nezaraženih) pacijenata na Opštu medicinu. Tako da je to bila moja procena u ovom trenutku. Mi imamo i uslove i kadrove da to možemo da odvojimo. Umesto da pravimo jednu ordinaciju u sklopu nove zgrade koja bi bila izolacija, imamo mogućnost da to odvojimo. Ta ambulanta će biti za pacijente koji imaju simptome slične gripu, povišenu temperaturu, respiratorne infekcije. Ako pacijent ima nešto slično gripu, ide u tu ambulantu i pregleda se“, kaže dr Isailović, naglašavajući da neće biti razlike u obimu zdravstvene usluge između respiratorne ambulante i ambulante Opšte medicine.

„Trebaće verovatno određen broj dana da ljudi shvate da i tu mogu sve. I da otvore bolovanje i da zatvore bolovanje, da dobiju terapiju i da dobiju uput za specijalistu. Znači, pacijent će sve moći da dobije, osim što neće ići u onu gužvu (na Opštoj) među bolesne koji nemaju temperaturu.“

Da je epidemiološka situacija bolja potvrđuju i podaci DZ Obrenovac. U petak, 25. novembra, od 67 testiranih pacijenata, četiri su bila pozitivna na kovid 19, a u subotu 26. novembra od 48 testiranih pacijenata, samo je jedan bio pozitivan. Ukupno od petka do nedelje, u Obrenovcu je bilo devet pozitivnih pacijenata na kovid 19. Upoređujući to stanje sa prošlogodišnjim, dr Isailović kaže:

„Evo sad je kraj novembra. Prošle godine je novembar bio katastrofa. Imali smo pik u novembru, upravo tokom novembra i početkom decembra, bilo je jako mnogo pacijenata. Sada je, hvala bogu, novembar „miran“. I nadam se da će tako i ostati.“

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus bilo pozitivno 590 osoba, od 9.615 testiranih, a od posledica infekcije preminula su tri pacijenta. Trenutno su, zbog kovida-19 hospitalizovana 203 pacijenta, od kojih je 12 na respiratorima.

Prema zvaničnim podacima, od početka epidemije, u Srbiji je od kovida preminulo 17.374 osoba.