Ujedinjeni: Sakupljeno 39 potpisa odbornika za održavanje sednice za smenu gradonačelnika Šapića

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Odbornici dela opozicije o smeni gradonačelnika Šapića (BETA/Milan Obradović)

Odbornica grupe Ujedinjeni Mila Popović izjavila je da je prikupljeno 39 potpisa odbornika Grada Beograda za održavanje vanredne sednice Skupštine grada na kojoj će se tražiti smena gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Ona je rekla novinarima u Gradskoj upravi da Inicijativu za Šapićevu smenu nisu podržali samo odbornici grupa Zavetnici, Dveri i koalicije NADA.

“Jasno je ko je istinska opozicije i kome je cilj, ne samo smena Šapića, već SNS režima koji uništava Beograd već devet godina”, rekla je Mila Popović.

Naglasila je da Aleksandar Šapić ne može da bude gradonačelnik, jer je prekršio zakon.

“Kao predsednik opštine Novi Beograd počeo je da gradi objekat bez ikakve dozvole, a kao gradonačelnik je legalizovao taj isti objekat, iako su predmet legalizacije samo oni predmeti do 2015. godine”, objasnila je Popović.

Dodala je da vanredna sednica treba da se sazove u roku od sedam dana od prijema tog zahteva, a da se održi u roku od 15 dana.

Odbornik grupe Moramo, Dobrica Veselinović rekao je da treba sazvati sednice na temu zagadjenja vazduha i energetske krize.

“Kriza zagadjenja je tema koja tišti i mori veliki broj ljudi i mora da se sazove sednica kako bi se videlo koji rešenja Grad ima za to. Zatim stambena kriza, jer cene kvadrata odlaze u nebo”, rekao je on i dodao da treba doneti nov zakon o stanovanju.

Veselinović je naglasio i da je energetska kriza dostigla vrhunac, kao i da nekim gradjanima grejanje još nije isporučivano.

“Cene grejanja i računi moraju da se umanje tamo gde nema grejanja. Beograd treba da predje na obnovljiv izvor energije”, ocenio je on.

Konferencija za novinare odbornika dela opozicije o zahtevu za sazivanje vanredne sednice gradskog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o smeni gradonačelnika Aleksandra Šapića održana je u zgradi beogradske Gradske uprave. Na fotografiji govori Dobrica Veselinovic ispred grupe Moramo. (Foto: BETA/Milan Obradović)

Šapić: Zahtev opozicije politički performans, mogli su da me smene na svakoj sednici

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da zahtev opozicionih odbornika za održavanje vanredne sednice Skupštine grada na kojoj bi se tražiti njegova smene, predstavlja politički performans i da su oni mogli da ga smene na svakoj od šest sednica održanih do sada.

Šapić je za N1 kazao da odbornici na svakoj sednici mogu da traže njegovu smenu, a da je potrebno samo da traže dopunu dnevnog reda.

“Imaju priliku na svakoj skupštini. Zašto sada traže posebnu skupštinu? Verovatno je to deo njihovog političkog performansa, koji je legitiman”, rekao je Šapić.

Upitan da li je siguran u većinu koju ima, Šapić je rekao da dokle god ima većinu – biće gradonačelnik.

“Onog momenta kada većinu izgubim, neću je imati. Nema neposrednih izbora za gradonačelnika, kao što nema neposrednih izbora za premijera i vladu”, kazao je Šapić.

Zahtev za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se raspravljalo o smeni Šapića potpisalo je 39 od 110 odbornika Skupštine Grada Beograda.