Učesnici protesta Srbija protiv nasilja krenuli u šetnju, veliki broj ljudi u Takovskoj

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Četvrti skup “Srbija protiv nasilja” , Beograd, 27.5.2023. (BETA/Miloš Miškov)

Učesnici četvrtog protesta “Srbija protiv nasilja” krenuli su sa platoa ispred zgrade skupštine Srbije u šetnju Bulevarom kralja Aleksandra.

Istovremeno, Takovska ulica, u kojoj je zgrada Radio-televizije Srbije (RTS) je puna ljudi, a saobraćaj je obustavljen, javlja reporter agencije Beta.

Brojni građani idu i uz i niz Takovsku ulicu, jedni ka skupštini Srbije gde je skup počeo oko 18 časova, a drugi prema zgradi RTS-a.

Po najavama organizatora, kolona će proći pored Pravnog fakulteta, potom levo ulicom Ilije Garašanina, pa Takovskom do zgrade RTS, gde će se okupiti zbog načina izveštavanja javnog medijskog servisa.

Deo okupljenih, kako su naveli organizatori, neće napraviti pun krug planirane šetnje, već će se od skupštine Srbije direktno spustiti u Takovsku ulicu.

Građani još uvek pristižu na protest Srbija protiv nasilja, pridružili im se i studenti

Grupa studenata Univerziteta u Beogradu sa velikim transparentnom “Studenti protiv nasilja” priključila se danas građanima na platou ispred Skupštine Srbije gde je u 18 časova počeo skup “Srbija protiv nasilja”.

Četrvti protest Srbija protiv nasilja, Beograd, 27.5.2023. (Foto: BETA/Miloš Miškov)

Kako javlja reporter agencije Beta, u Bulevaru kralja Aleksandra potpuno je obustavljen saobraćaj do Pravnog fakulteta.

Veliki broj okupljenih je na poziv organizatora je poneo po jedan cvet, kako bi na taj način izrazili pijatet prema žrtvama masovnih ubistava u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i selima oko Mladenovca i Smedereva.

Uz državne zastave, okupljeni nose i transparente kojima se poziva na ispunjenje zahteva protesta, a među kojima najviše njih kojima se traži ukidanje nacionalnih frekvencija za televizije Pink i Hepi.

Ranije je najavljeno da će protest trajati do 22 sata, i da će građani u povorci ići Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, niz Beogradsku ulicu, zatim levo u Ilije Garašanina i u Takovsku do zgrade Radio-Televizije Srbije (RTS).

Protestom se traži smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA  Aleksandra Vulina, gašenje štampanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi sa kojih se, prema tvrdnjama organizatora, “širi mržnja, nasilje i strah”, i ukidanje emisija koje promovišu nasilje.

Na ranijim protestima traženo je i zakazivanje sednice parlamenta na temu bezbednosti, a sednica je počela prošle nedelje.

Na protest pod sloganom “Srbija protiv nasilja” pozvale su 5. maja poslaničke grupe Demokratske stranke, Narodne stranke, Zeleno-levog kluba, Moramo – Zajedno i Ujedinjeni, ali je naglašeno da protest nije stranački.