U Beogradu danas osmi protest Srbija protiv nasilja, najavljena šetnja i blokada autoputa

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Protest “Srbija protiv nasilja”,  Beograd, 9.06.2023. (BETA/Amir Hamzagić)

Protest “Srbija protiv nasilja” biće održan danas ispred Doma narodne skupštine u centru Beograda, nakon čega će građani krenuti u šetnju i blokadu autoputa kod Autokomande.

Početak osmog po redu protesta u Beogradu zakazan je za 18 časova a nakon okupljanja, gradjani će krenuti ulicom Kneza Miloša, pored zgrade vlade Srbije, zatim Nemanjinom ulicom do Trga Slavija i onda do Autokomande.

Poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović je, na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen osmi protest “Srbija protiv nasilja”, zamolio ljude koji u Beogradu budu učestvovali u blokadi autoputa da se, kada stignu do Autokomande, rasporede prema Mostarskoj petlji, kako bi svi zainteresovani mogli da se pridruže.

Narodni poslanici Radomir Lazović, Nebojša Zelenović i Marinika Tepić na protestu “Srbija protiv nasilja”, Beograd, 9.06.2023. (Foto: BETA/Miloš Miškov)

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević je rekao da će akcija biti sinhronizovana sa građanima u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu a da će se u proteste uključiti i građani Kraljeva, Leskovca, Šapca, Zrenjanina, Pirota i Subotice.

Protesti su počeli posle dva masovna ubistva, 3. i 4. maja a medju zahtevima protesta su i smenjivanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva Radio televizije Srbije.

Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koji promovišu nasilje i mržnju kao i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest “Srbija protiv nasilja” pozivaju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije politički.

Proevropska opozicija tehnički organizuje gradjanske proteste koji su počeli posle masovnih ubistava u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i selima Dubona i Malo Orašje u mladenovačkoj i smederevskoj opštini.

Poslanik zeleno levog kluba Radomir Lazović je ranije rekao da će uz osmi protest u Beogradu, blokada saobraćaja biti održana i u četiri grada a protesti u više od 20 gradova u Srbiji.

“Ukoliko ne dodje do ispunjenja zahteva protesta, povećaće se broj gradova u kojima se protesti održavaju i biće blokirani i drugi važni putni pravci”, rekao je Lazović.