U Beogradu danas deseti protest Srbija protiv nasilja

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Deveti protest “Srbija protiv nasilja”, Beograd, 1.07.2023.  (BETA/Branislav Božić)

U Beogradu će danas biti deseti gradjanski protest “Srbija protiv nasilja”.

Protesti pod tim nazivom su počeli posle dve masovne tragedije, 3. i 4. maja, u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i selima u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima su ubijena uglavnom deca i mladih ljudi.

Po najavi, deseti protest će početi u 19.00 ispred Doma Skupštine Srbije a sledi povorka do Policijske uprave za grad Beograd u Bulevaru despota Stefana.

Protestna kolona će se na kratko zaustaviti ispred Radio-Televizije Srbije u Takovskoj ulici, gde će podsetiti na zahtev za smenu rukovodstva javnog medijskog servisa.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je nedavno da je “ključna tema” subotnjeg skupa, te i odlaska do Policijske uprave za grad Beograd, “podrška časnim policajcima koji žele profesionalno da obavljaju posao”.

On je dodao da na taj način žele da daju podršku inspektorima koji su otkrili marihuanu na imanju “Jovanjica”, jer, kako je naveo, bez profesionalne policije “nema Srbije bez nasilja”.

Među zahtevima protesta koji tehnički organizuje deo proevropske opozicije, je i ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje.

Traže se i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezdbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije stranački.

Protesti pod istim sloganom i sa istim ciljem se ove nedelje održavaju i u 30 drugih gradova i mesta Srbije, kažu organizatori.