Tužilaštvo za organizovani kriminal: Osam osumnjičenih priznalo krivicu za falsifikovanje dokumenata, dvoje negiralo

Izvor: Insajder

Naslovna fotografija: MUP Srbije

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) saopštilo je 25. aprila da je osmoro osumnjičenih za falsifikovanje dokumenata Srba raseljenih sa Kosova i Metohije u korist Albanaca priznalo krivicu, sedmoro se branilo ćutanjem, dok je dvoje osumnjičenih negiralo krivicu.

Javni tužilac za organizovani kriminal je nakon saslušanja predložio sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu da se u odnosu na devetoro osumnjičenih odredi pritvor, dodaje se u saopštenju, prenosi Insajder.

Tužilaštvo je prethodnog dana saopštilo da su po njegovom nalogu, u saradnji sa SBPOK, u Srbiji uhapšeni pripadnici dve organizovane kriminalne grupe, odnosno ukupno 17 osoba zbog sumnje da su falsifikovali dokumenta na teritoriji Srbije.

Oni se sumnjiče da su od aprila 2023. godine do danas izvršili krivična dela falsifikovanje isprave, krivično delo zloupotreba službenog položaja i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, objavio je Insajder.

Prvu organizovanu kriminalnu grupu činili su M. N, N. G, V. S, L. R. S, S. B. i N. P, dok je drugu organizovanu kriminalnu grupu činilo 11 osoba – R. B, A. B, B. D, D. G, I. D, Z. V, M. B, M. P, S. K, B. Đ. i S. K.

Foto: Mup Srbije

Sumnja se da su pripadnici ovih organizovanih kriminalnih grupa “nabavljali radi dalje upotrebe, kao i izrađivali falsifikovana dokumenta i to: lične karte, ugovore o poklonu, ovlašćenja, punomoćja koja su se odnosila na kupoprodaju katastarskih parcela na AP KiM u vlasništvu raseljenih osoba srpske nacionalnosti sa teritorije KiM na koji način su osobama albanske nacionalnoti sa prostora AP KiM koji su zainteresovani za dobijanje statusa državljana Srbije na nezakonit način omogućavali prijavu prebivališta, dobijanje državljanstva i ličnih isprava”.

“Sumnja se da su zainteresovanim osobama pravili falsifikovana svedočanstva, diplome o završenom srednjem, višem i visokom obrazovanju i time su omogućili da koriste ove falsifikovane dokumente kao prave”, dodaje se u saopštenju Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, navodi Insajder.

Tužilaštvo u saopštenju navodi da su osumnjičeni na ovaj način napravili oko 400 različitih isprava i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od, za sada, 100.000 evra.

Među pripadnicima ove dve organizovane kriminalne grupe nalaze se i dva matičara, jedan pripadnik MUP, bivši zaposleni na Megatrend univerzitetu i savetnik zaposlen u Ministarstvu prosvete.

Foto: Mup Srbije