Stefanović (SSP): Orlić još uvek ne može da odvoji državno i partijsko, Lutovac (DS): Parlament ne sprovodi politiku Vučića već kontroliše izvršnu vlast

Izvor: BETA

Foto naslovna: BETA/Miloš Miškov

 

Potpredsednik Skupštine Srbije i Stranke slobode i pravde Borko Stefanović ocenio je danas da izjava predsednika parlamenta Vladimira Orlića, da će Skupština sprovoditi politiku koju predstavlja predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, “ponovo pokazuje da on još ne može da odvoji državno i partijsko”.

Stefanović je za portal Nova.rs kazao da parlament ne može da bude izvršni organ bilo koje stranke i da bi to “u najmanju ruku bilo protivustavno”.

“Skupština je kreator narodne volje. U Skupštini se donose zakoni i drugi propisi po volji naroda, odnosno većine gradjana Srbije. Ima kontrolnu funkciju. Naravno da nema sumnje da SNS ima većinu u Skupštini, ali to ne znači da je Skupština izvršni organ stranke ili njene politike. Mislim da je gospodin Orlić pogrešio”, ocenio je Stefanović.

Po njegovim rečima, opozicija u Srbiji predstavlja značajan broj gradjana i naveo da je njena dužnost da u parlamentu daje kvalitetne predloge zakona i druge akte i da argumentovano kritikuje vlast.

“To će i činiti. Mislim da su gradjani zato i glasali za opoziciju da se bori za njihove interese, a ne da konstatuje da SNS ima većinu. Gradjani su izašli na izbore da bi se izborili za svoja prava i bolji život. Na nama je da to i učinimo i Skupštinu vratimo narodu. To neće biti jednostavno i lako”, kazao je Stefanović.

Orlić je ranije danas za TV Hepi izjavio da će se u Skupštini sprovoditi politika koju predstavlja predsednik države i SNS, “jer se tako pokazuje uvažavanje narodne volje”.

“Postoji nesporna parlamentarna većina. To je ono za šta je narod glasao i kakva politika da se sprovodi u narednom periodu. Nema tu nikakvih dilema šta ko da očekuje, to je politika koja će u našoj Skupštini da se sprovodi”, rekao je Orlić.

Lutovac poručio Orliću: Parlament ne sprovodi politiku Vučića već kontroliše izvršnu vlast

Predsednik Demokratske stranke (DS) i potpredsednik Skupštine Srbije Zoran Lutovac poručio je danas potpredsedniku Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) i predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću da “parlament nije izvršna nego zakonodavna vlast”.

“Ne sprovodi politiku izvršne vlasti nego je utvrdjuje i kontroliše”, naveo je Lutovac, na tviteru, povodom izjave Orlića.

Orlić je izjavio danas da će se u Skupštini sprovoditi politika koju predstavlja predsednik države i SNS, jer se tako pokazuje uvažavanje narodne volje.

“Postoji nesporna parlamentarna većina. To je ono za šta je narod glasao i kakva politika da se sprovodi u narednom periodu. Nema tu nikakvih dilema šta ko da očekuje, to je politika koja će u našoj Skupštini da se sprovodi”, rekao je Orlić za TV Hepi.