Stanojević: Za manje od mesec dana imaćemo funkcionalni dijagnostički centar

Izvor: TAF

Autorka: Jasmina Prodanović

Naslovna fotografija: Prva sednica Skupštine GO Obrenovac u 2023. godini (TAF)

Skupština gradske opštine Obrenovac usvojila je Zaključak o davanju na korišćenje izgrađene poslovne zgrade, objekta zdravstvenog centra, Domu zdravlja Obrenovac. Uz saglasnost Ministarstva zdravlja Vlade RS, u saradnji sa Kliničko bolničkim centrom Zemun, u njemu će se dobijati specijalističke zdravstvene usluge.

Prvu ovogodišnju sednicu Skupštine GO Obrenovac, predsednik opštine Miloš Stanojević nazvao je istorijskom, jer je na njoj usvojen „jedan od najvažnijih zaključaka kada je u pitanju zdravstvo naše opštine”.

Po rečima Stanojevića „dijagnostički centar” će početi sa radom za manje od mesec dana, čime će građanima Obrenovca biti omogućeno da dobiju potrebne specijalističke preglede u Obrenovcu.

„Već za manje od mesec dana imaćemo funkcionalni dijagnostički centar, koji smo dugo čekali, priželjkivali da imamo, kako bi naši sugrađani mogli da dobiju potrebne specijalističke preglede u Obrenovcu. Zajedno sa Domom zdravlja došli smo do željenog cilja a to je da u Obrenovcu imamo skener i specijalističke preglede. Mogu slobodno da kažem da smo po tome jedinstvena opština u celoj Srbiji. Kardiolog, endokrinolog, gastroenterolog, urolog, neurolog, samo su neki od specijalističkih pregleda koji će moći da se dobiju u Obrenovcu. Najnoviji skener i rendgen aparat koji su instalirani, moći će da opslužuju naše sugrađane i to je pobeda kada je u pitanju borba za zdravlje naših sugrađana”, rekao je Stanojević.

Naglasivši da prethodnih „nekoliko decenija” nije bilo ulaganja u zdravstveni sistem u Obrenovcu, Stanojević je podsetio da je 2020. godine „na Sretenje otvoreno novo krilo našeg Doma zdravlja”. Samo tri godine kasnije, kako je rekao, „moći ćemo da se svrstamo u red savremeno opremljenih opština kada je u pitanju zdravstveni sistem.”

Video: Predsednik GO Obrenovac Miloš Stanojević na sednici Skupštine GO Obrenovac 24.01.2023. (TAF)

Na prvoj sednici Skupštine GO Obrenovac odbornici su usvojili i izmenu odluke o promeni osnivačkog akta Javnog preduzeća „Poslovni prostor” Obrenovac. Takođe, usvojena je i Odluka o davanju na korišćenje poslovnog prostora u javnoj svojini Grada Beograda čiji je korisnik gradska opština Obrenovac, a kojim upravlja JP „Poslovni prostor” Obrenovac. Usvajanjem ove odluke omogućeno je JP „Poslovni prostor” Obrenovac da poslovni prostor kojim upravlja, da na korišćenje, neposredno i bez plaćanja naknade, državnim organima i organizacijama, javnim i javnim komunalnim preduzećima, službama i ustanovama čiji je osnivač GO Obrenovac, odnosno Grad Beograd ili Republika Srbija, za obavljanje delatnosti od javnog interesa za koje su osnovani.

U vezi sa ovom odlukom, predsednik Stanojević je rekao da je ona u vezi sa početkom izgradnje nove, savremene zelene pijace u Obrenovcu.

„Do početka izgradnje savremene zelene pijace koju je Obrenovac zaslužio, mi ćemo početi sa izgradnjom privremene pijace na prostoru Otvorenog tržnog centra, tj. na robnoj pijaci. Izmestićemo zelenu pijacu na taj prostor kako bi do izgradnje nove zelene pijace u samom centru Obrenovca imali mogućnost da trgujemo. Da naši proizvođači mogu da prodaju svoje proizvode Obrenovčanima i da nesmetano funkcionišu navike naših sugrađana. Sve u cilju da izgradimo novu, savremenu, zelenu pijacu kojom ćemo moći da rešimo jedno važno estetsko i funkcionalno pitanje za naš grad.”

Predsednik Skupštine GO Obrenovac Miloš Stanojević (Foto: TAF)

Izgradnja savremene zelene pijace, uključuje, po rečima Stanojevića i izgradnju podzemne garaže i poboljšanje protoka saobraćaja u delu grada oko pijace i Doma zdravlja.

„Na prostoru pored zelene pijace dobićemo i novu podzemnu garažu sa povećanim kapacitetom. Ispravićemo i Gembeševu ulicu, odnosno raskrsnicu kod Doma zdravlja i pijace, kako bi izbegli saobraćajne gužve i saobraćaj funkcionisao bez smetnji u tom delu grada. Na taj način dobijamo funkcionalnu raskrsnicu, funkcionalni deo grada, čime ćemo moći da unapredimo funkcionisanje tog dela grada za više decenija u budućnosti. Naše buduće generacije će se hvaliti ovim odlukama koje mi danas ovde donosimo, jer ovo nisu decenijske odluke. Slobodno mogu da kažem da su ovo dve ključne odluke za naš grad za ceo vek koji je pred nama”, rekao je Stanojević u svom obraćanju odbornicima Skupštine.

Prva sednica Skupštine GO Obrenovac, 24.01.2023. (Foto: TAF)

Po skraćenom postupku, odbornici su usvojili Odluku o prestanku mandata odbornika Skupštine GO Obrenovac Borisa Bogdanovskog, sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu”, zbog podnete pisane ostavke i Odluku o potvrđivanju mandata Neveni Mirosavljević za odbornicu Skupštine GO Obrenovac sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu”. Takođe po skraćenom postupku usvojena je i Odluka o razrešenju i imenovanju predsednika, zamenika predsednika, članova i zamenika članova, sekretara i zamenika sekretara izborne komisііje gradske opštine Obrenovac u stalnom sastavu.