Srbija sutra obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji je državni praznik i neradni dan

Izvor: BETA

Naslovna fotografija:  – Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae) (BETAPHOTO/Zavod za zastitu prirode Srbije/Dragana Nedeljkovic/DS)Natalijina rotenda (BETA/Zavod za zaštitu prirode Srbije/Dragana Nedeljković/DS)

U Srbiji se sutra, kao državni praznik i neradni dan, obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu,11. novembar.

Dan primirja ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. kada je u Francuskoj, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Od 2012. godine Dan primirja u Srbiji je i neradni dan a kao glavni motiv za amblem praznika koristi se cvet Natalijina ramonda.

Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae) je cvet koji se nosi kao zvaničan simbol primirja, učešća srpske vojske, stradanja i iskušenja kroz koje je prošao srpski narod tokom i posle Prvog svetskog rata i vaskrsnuća Srbije. Natalijina ramonda poznata kao “cvet feniks” postala je simbol srpskog stradanja u albanskoj golgoti tokom prvog svetskog rata, budući da ima osobinu da se kada nastupi sušni period, pritaji i osuši, da bi sa ponovnim dolaskom vode “vaskrsnula” i ponovo ozelenela. Ponovno radjanje povezuje se sa cinjenicom da je i Srbija uspela da “stane na noge”, nakon iscrpne borbe.

Taj cvet, po navodima u liiteraturi, spada u ugrožene vrste a raste na istoku Srbije i na planini Kajmakčalan gde je srpska vojska u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Na Dan primirja prevoz u Beogradu po subotnjem režimu vožnje

Gradski prevoz u Beogradu u petak, 11. novembra zbog praznika će funkcionisati po redu vožnje za subotu, saopšteno je na portalu Beoinfo.

Vozila na minibus ekspres linijama neće saobraćati tog dana, osim na liniji A1, koja saobraća od trga Slavija do aerodroma “Nikola Tesla” – na kojoj će biti primenjen red vožnje za radni dan.

Prevozi na svim gradskim, prigradskim i lokalnim linijama, na kojima vozila saobraćaju u okviru integrisanog tarifnog sistema, biće primenjeni redovi vožnje za subotu.