Skupština Srbije usvojila izmene zakona o sudovima i tužilaštvu

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Zasedanje Narodne Skupštine (BETA/Miloš Miškov)

Skupština Srbije usvojila je danas, većinom glasova, set pravosudnih zakona – o sudovima i tužilaštvu, kao najvažnijim, uz nekoliko drugih, neophodnih da bi se sprovele prošlogodišnje promene Ustava.

Danas je bio rok da se usvoje predlozi tih zakona, jer je određeno da to bude najkasnije do isteka jedne godine od stupanja na snagu Akta o promeni Ustava, koji je Skupština proglasila 9. februara prošle godine.

Usvojeni su predlozi zakona o Visokom savetu sudstva, o uređenju sudova i o sudijama. Takodje i predlozi zakona o Visokom savetu tužilatštva i o javnom tužilaštvu.

Takođe i izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i izmene zakona o Ustavnom sudu.

Ministarka pravde Maja Popović navela je, obrazlažući predloge zakona razmatranih nekoliko dana, da predlozi zakona predstavljaju depolitizaciju pravosuđa, jer se izbor sudija i tužilaca seli iz Skupštine u najviša sudska i tužilačka tela – Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva.

Ministarka pravde Srbije Maja Popović (Foto: BETA/Milan Obradović)

To je iz opozicije negirano, uz ocenu da je reč o novom modelu poliitičkog uticaja kroz uvodjenje u ove tela nove kategorije – izabrani pravnik.

Kako su naveli, sumnjivi su kriterijumi kako se oni biraju, dok je Popović uzvratila da su u predlozima zakona navedeni brojni uslovi da bi neko, sa najmanje deset godina iskustva u pravnoj struci, mogao da konkuriše.

Opozicija je pitala zašto sednici ne prisustvuje republički javni tužulac Zagorka Dolovac na čiji rad imaju velike pimedbe. Ona nastavlja mandat jer je izabrana na tu funkciju pre donošenja ustavnih amandmana, uz mogućnost za još jedan u skladu sa novim odredbama.

Udruženje tužilaca koje je učestvovalo u izradi zakona, navelo je da novim rešenjima ublažena tvrda hijerarhija u tužilaštvu, tako da će niži tužioci imati veću slobodu u radu u odnosu na nadredjene, kao i da je iz vrha te organizacije dolazio najveći otpor promenama.

Raspravu je obeležilo i komentarisanje u Skupštini šta se desilo izmedju Srpske napredne stranke i Socijalističe partije Srbije, koju je šef države i naprednjaka Aleksandar Vučić optužio da ga njeni poslanici nisu podržali na prethodnoj skupštinskoj sednici o Kosovu.

Poslanici su danas nastavili sednicu izjašnjavanjem o medjunarodnim ugovorima i sporazumima.