Skupština Obrenovca: izabrane nove članice Veća GO Obrenovac, sprovodi se javni konkurs za izbor direktora JP za izgradnju Obrenovca (AUDIO)

Izvor: TAF

Naslovna fotografija: Sednica Skupštine GO Obrenovac (TAF)

Olga Mirosavljević i Miloš Stanković razrešeni dužnosti članova Veća GO Obrenovac, za nove članice Veća izabrane Gordana Jugović i Ivana Crnogorčić. Doneta Odluka o sprovođenju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora JP za izgradnju Obrenovca.

Na početku prve ovogodišnje sednice Skupštine GO Obrenovac, održane 1. februara, odbornici su minutom ćutanja odali poštu preminulom Branku Miloševiću, prvom direktoru Doma kulture i sportova Obrenovac.

Predsednik Skupštine GO Obrenovac Milorad Janković obavestio je prisutne da je razlog za sazivanje prve sednice po hitnom postupku, predlog predsednika opštine Miloša Stanojevića za razrešenje Olge Mirosavljević i Miloša Stankovića dužnosti članova Veća GO Obrenovac, pre isteka mandata, i izbor novih članova Veća.

Predsednik Skupštine GO Obrenovac Milorad Janković (Foto: TAF)

Odbornici su najpre po skraćenom postupku usvojili Odluku o sprovođenju Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Javnog preduzeća za izgradnju Obrenovca. Ovoj odluci prethodilo je usvajanje Rešenja o prestanku mandata Komisije za sprovođenje javnog konkursa za izbor direktora javnih i javno komunalnih preduzeća čiji je osnivač gradska opština Obrenovac, zbog isteka mandata, i usvajanje Rešenja o obrazovanju novog sastava Komisije za novi mandatni period.

U nastavku sednice, većinom glasova odbornika, Olga Mirosavljević i Miloš Stanković razrešeni su dužnosti članova Veća GO Obrenovac, pre isteka mandata. Na predlog predsednika opštine Stanojevića, većinom glasova odbornika, za nove članice Veća GO Obrenovac, izabrane su diplomirana menadžerka Ivana Crnogorčić i Gordana Jugović, sa završenom srednjom ekonomskom školom.

Predsednik GO Obrenovac Miloš Stanojević (Foto: TAF)

U obrazloženju predloga Miloša Stanojevića za razrešenje i izbor članova Veća opštine, izuzev potrebe za „angažovanijim i svrsishodnijim obavljanjem poslova“ opštinskog veća, ne navode se konkretni razlozi za izmene sastava Veća opštine Obrenovac.

 „U gradskoj opštini Obrenovac postoji potreba za organizovanim radom svih organa opštine, kako Skupštine tako i njenih izvršnih organa, te u skladu sa tim postoji potreba da se izvrše određene kadrovske promene odnosno da se angažovanije, svrsishodnije i posvećenije obavljaju poslovi u Veću gradske opštine Obrenovac“, piše u obrazloženju.

Dan uoči održavanja sednice Skupštine GO Obrenovac, predsednik Udruženja građana „Za naš Obrenovac“ Đorđe Janjić je, na tribini u organizaciji ovog udruženja, izjavio da će Olga Mirosavljević i Miloš Stanković biti razrešeni dužnosti članova Veća opštine zbog navodne zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Predsednik Udruženja građana „Za naš Obrenovac“ Đorđe Janjić (Foto: TAF)

Upitan da prokomentariše navode Đorđa Janjića, o razlozima razrešenja dužnosti dva većnika, Stanojević je za TAF rekao:

„Razlog za menjanje članova opštinskog Veća je kako bi se postigla bolja efektivnost rada članova Veća i same opštine. O svim drugim navodima će se izjasniti, ukoliko za to postoje sumnje, i na tome će raditi organi koji su zaduženi za to. Ono što ja želim da postignem, tačnije što mi želimo da postignemo jeste da zamenimo ljude koji su dugo radili u Veću sa novim ljudima, kako bi se sama efektivnost rada Veća poboljšala i kako bi imali što bolje rezultate u poslovima koje obavljaju sami većnici i opština. Ono što radimo jeste da ubacujemo nove ljude u Veće GO Obrenovac kako bi bili što efikasniji i što efektivniji kada je u pitanju odgovor na pitanja i potrebe naših sugrađana.“

Na pitanje da li izraz „organi zaduženi za to“ znači da su neki postupci već pokrenuti, Stanojević je odgovorio:

„Pa ne. Ako oni imaju neka saznanja pretpostavljam da će oni to već predati kome to treba da se preda. Mi, onim što radimo, želimo da postignemo bolju efektivnost i efikasnost naših organa.“ 

AUDIO: Miloš Stanojević o izmenama u Veću GO Obrenovac (TAF)

Olga Mirosavljević je bila član opštinskog Veća ukupno u tri mandata. Od 2012 do 2016. godine bila je zadužena za oblasti obrazovanja, dečije zaštite, rodne ravnopravnosti, dok je od 2016. do 2020. bila zadužena za oblasti obrazovanja i dečije zaštite, a potom za poslove iz nadležnosti Veća gradske opštine koje odredi ad hoc predsednik gradske opštine. U trećem mandatu od 03. septembra 2020. do razrešenja bila je zadužena za oblast socijalne politike, rodne ravnopravnosti i demografije. Umesto nje za ove poslove biće zadužena Gordana Jugović do isteka mandata ovog saziva Skupštine.

Miloš Stanković je bio član Veća opštine u dva mandata. U prvom od 2016. do 2020. godine, bio je zadužen za stambeno komunalnu delatnost, sport i saradnju sa građanima i Savetima centralnih mesnih zajednica. U drugom mandatu, od 03. septembra 2020. do razrešenja, bio je zadužen za stambeno komunalnu delatnost i sport. Za ove poslove, do isteka mandata ovog saziva Skupštine, biće zadužena Ivana Crnogorčić.