Skupština gradske opštine Obrenovac usvojila ostavku Miroslava Čučkovića

Izvor: TAF

Foto naslovna: Gradska opština Obrenovac, TAF

Na danas održanoj, šestoj sednici Skupštine gradske opštine Obrenovac, usvojena je neopoziva ostavka predsednika opštine Miroslava Čučkovića, zbog imenovanja za gradskog menadžera grada Beograda.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi, Statutu Grada Beograda i Statutu gradske opštine, kada prestane mandat predsednika opštine, prestaje i mandat zamenika i članova opštinskog veća.


Ostavka Miroslava Čučkovića, foto: TAF

Iako je obaveštenje o predstojećoj sednici Skupštine poslato 1. jula, a Čučković, sada i zvanično bivši predsednik opštine, ostavku podneo 4. jula, odbornici i novinari su obaveštenje o ostavci, kao i o izmeni i dopuni dnevnog reda zasedanja, dobili uoči same sednice.

Milorad Janković, presednik Skupštine opštine Obrenovac, tvrdi da ni odbornici ni javnost nisu bili obavešteni ranije jer je bilo potrebno pripremiti dodatnu dokumentaciju za već zakazanu sednicu Skupštine:

„Obaveštenje je išlo odbornicima jutros kroz materijal, jer je morala da se izvrši priprema oko te ostavke. To je njegova neopoziva ostavka koja je napisana 4. jula, a danas je već osmi, znači ta četiri dana su protekla u pripremi za ovo što je danas. Svu dokumentaciju, potpisivanje i sve ostalo što vuče za sobom, sve ovo što ide.”

Na pitanje da li je Miroslav Čučković zahtevao da se obaveštenje, odnosno dopuna dnevnog reda sednice, dostavi odbornicima pred početak zasedanja a ne ranije, Janković kaže da on to nije zapazio u tekstu, a ako tako piše, onda je to “pisana greška”:

„Piše tako u tekstu, ali možda je to neka, što kažu, pisana greška, da je on insistirao na tome, ali ne znam zašto bi. U stvari, možda je na taj način hteo… Ja sam voleo da je on bio danas tu, da je izašao za govornicu i rekao to što je trebalo da kaže. Ali verovatno je on hteo da pozdravi na taj način odbornike.“

Miroslav Čučković, nije prisustvovao današnjoj sednici na kojoj je njegova ostavka usvojena. Funkciju predsednika GO Obrenovac obavljao je, u kontinuitetu, od maja 2012. godine do podnošenja ostavke. Upitan za razlog njegovog izostanka, Janković je naveo obaveze koje Čučković ima kao gradski menadžer Beograda.

Istakao je da je bio obavešten da će Čučković imati svoj ekspoze na sednici, ali da zbog prečih obaveza u Beogradu nije došao na sednicu Skupštine, te da će svakako kao gradski menadžer posetiti opštinu Obrenovac:

„Ja sam bio obavešten da će predsednik (opštine) imati svoj ekspoze. Međutim desilo se to da je imao prečih obaveza koje su tamo po Beogradu, pa onda nije došao na Skupštinu. Obaveze kao gradskog menadžera su mu ogromne, velike. Ja sam pratio u ova tri dana njegov rad. On se već sastao sa rukovodstvom Mladenovca, Surčina i ostalih opština po Beogradu. Doći će jednog dana i kod nas, kao menadžer. Da poseti opštinu Obrenovac i da porazgovara sa rukovodstvom gradske opštine o budućim radovima, o nastavku tih radova. Projekti su veliki.“

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, je 1. jula, tri meseca nakon održanih izbora u Beogradu, predstavio svoj tim saradnika, uključujući i Miroslava Čučkovića kao gradskog menadžera. Po rečima Šapića, specijalnost Čučkovića biće „ravnomeran razvoj grada”.

Milorad Janković, predsednik Skupštine GO Obrenovac