Šapić: Stari Savski most će se rušiti jer novi može da se gradi samo na tom istom mestu

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić (BETA/Milan Obradović )

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će se Stari savski most rušiti, a novi na istom mestu graditi kada se “steknu uslovi” – kada bude obezbedjen novac za to.

Aleksandar Šapić je, povodom protesta opozicije i organizacija civilnog društva zbog najave rušenja mosta koji je jedno od obeležja Beograda, izjavio za televiziju B92 da su “priče o Starom savskom mostu demagoške priče u političke svrhe”, kao i da nije moguće da stari most ostane, a da se novi gradi pored njega.

On je rekao da je “objektivno problem” što će Stari savski most biti prvo srušen a tek će nakon toga početi da se gradi novi most, ali da “ne postoji mesto gde može da se stavi drugi most”, odnosno da je to “jedina lokacija koja omogućava da se probije tunel” od podnožja Terazijske padine sa savske strane, do Botaničke bašte s dunavske koji bi trebalo da centar grada rastereti od saobraćaja.

Na pitanje šta će biti sa Starim savskim mostom kojeg su Nemci izgradili tokom okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu, a od rušenja prilikom njihovog povlačenja da je spasao učitelj Miladin Zarić, Šapić je odgovorio da “ne zna gde će most da ide jer on mora da se iseče”.

“Ne znam kako je neko obećavao da će da se premesti (na drugu lokaciju). Mora da se razmontira ceo, gde će to gvoždje posle biti, ne znam”, kazao je Šapić.

Govoreći o drugim gradskim temama, Šapić je kazao da se radi na “uskladjivanju softvera svih javnih preduzeća”, i da se nada da će do Nove godine proraditi telefon broj 11011 na koji će moći da se dobiju objedinjeno sve informacije koje se tiču Beograda i rada gradskih preduzeća, a osoblje će imati obavezu da u roku od 72 sata “odgovori na sva pitanja”.