Šapić raspisao opštinske izbore u 17 beogradskih opština za 2. jun

Izvor: Beoinfo, TAF

Naslovna fotografija: Beta/Amir Hamzagić

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić raspisao je u petak izbore u 17 beogradskih opština za  2. jun.

„Izbori za odbornike u 17 gradskih opština zakazani su za 2. jun 2024. godine i od danas počinju da teku rokovi za vršenje izbornih radnji. Želim sreću svim učesnicima izbora i građanima koji, pored predstavnika u skupštinama gradskih opština, biraju i svoje predstavnike za Skupštinu Grada Beograda”, rekao je Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda, piše Beoinfo.

Privremeni organ Grada Beograda je na svojoj osmoj sednici, održanoj 26. aprila 2024. godine, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, doneo Odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradskih opština Grada Beograda.

Sednica Gradske izborne komisije Beograda, 26.04.2024. (Foto: Prscr Youtube GIK)

Istog dana Gradska izborna komisija (GIK) je održala sedmu sednicu, na kojoj je usvojena Odluka o koordiniranom sprovođenju izbora za odbornike Skupštine grada Beograda i odbornike skupština gradskih opština grada Beograda, koji su raspisani za nedelju 2. jun, piše Beoinfo.

Skupština Republike Srbije donela je Zakon o izmenama zakona o lokalnim izborima, kojim je predviđeno da Gradska izborna komisija svojim aktom reguliše pitanja vezana za koordinirano sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Beograda i odbornike skupština gradskih opština.

U skladu sa tim, opšti akti GIK-a, koji se odnose na uređenje biračkog mesta i prostorije za glasanje, kao i na postupak predlaganja lica u biračke odbore za sprovođenje glasanja, usklađeni su sa izmenama Zakona.

Prethodno je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala za 2. jun lokalne izbore u 66 jedinica lokalne samouprave.