Šapić: Nisam se preterano bavio porezom na imovinu, odluka da grejanje počne 1. novembra “racionalna i domaćinska”

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Sednica Skupštine grada Beograda (BETA/Miloš Miškov)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da se “nije preterano bavio” porezom na imovinu, ali da je Grad Beograd taj porez ograničio da ne ide više od pet odsto. Takodje je rekao da je “racionalna i domaćinska” odluka da grejanje počne 1. novembra, jer grejne rezerve treba čuvati kad dodje zima.

“Ograničili smo na pet odsto, jer su cene skočile i više od 30 odsto. Svaki stan vredi 25 ili 30 odsto više, ali pošto protekle dve godine nije bilo povećanja, povećali smo porez na imovinu do pet odsto”, rekao je Šapić na sednici Skupštine Grada Beograda.

On je napomenuo da ne može isto da se oporezuju stanovi koji se prodaju i oni u kojima ljudi već žive, odnosno koji nisu na prodaju.

Odluka da grejanje počne 1. novembra, je po Aleksandru Šapiću, “racionalna i domaćinska”  jer grejne rezerve treba čuvati kad dodje zima.

“Cena energenata u Srbiji gotovo da nije porasla. Koristimo toplo vreme i zbog toga smo pomerili za tih 15 dana početak grejne sezone”, kazao je on.

Šapić je ocenio “dobrim” predlog opozicije da se taksi prevoz omogući i za osobe sa invaliditetom, ali da sprovodjenje te ideje u delo “nije lak posao”.

“Nije lako, nadam se da će ta odluka (o taksi prevozu za osobe sa invaliditetom) biti spremna za sledeću sednicu, ali ne znam. Dobar je predlog i treba videti na koji način možemo da ga primenimo”, kazao je on. 

Na predlog poslanice grupe Ujedinjeni Mile Popović da se odbaci plan izgradnje gondole i vrati novac koji je za nju odvojen gradjanima, Šapić je rekao da treba sačekati procenu stručnjaka o njenoj izgradnji.

Šefica odborničke grupe Ujedinjeni, Mila Popović (Foto: BETA/Amir Hamzagić)

“Taj novac (za gondolu) stoji, avans jeste dat 2019. godine i biće vraćen ako se ne bude gradila gondola. Kada budemo imali odluku stručnjaka da li je ona štetna ili ne, onda ćemo videti šta će biti”, rekao je Šapić.

Kada je reč o predlogu sa prošle sednice grupe Ujedinjeni o zatvaranju kladionica blizu škola, gradonačenik je kazao da će ministar finansija Siniša Mali da se “pozabavi tim pitanjem”.

“Izmerena je udaljenost kladionica od škola i na 59 lokacija, 19 kladionica je na manjoj udaljenosti od 200 metara. Obavestili smo Ministarstvo finansija da oni urade ponovo merenje i Mali mi je dao reč da će time da se pozabavi”, rekao je on.

Rasprava vlasti i opozicije o grejnoj sezoni obeležila početak sednice Grada nakon pauze

Opozicioni odbornici grupa Ne davimo Beograd i Ujedinjenih Dobrica Veselinović i Mila Popović ponovili su da je nezakonito doneta odluka da se grejna sezona pomeri za mesec dana.

Šef odborničke grupe Ne davimo Beograd i koalicije Moramo u Skupštini Beograda Dobrica Veselinović (Foto: BETA/Miloš Miškov)

“Gradsko veće i Grad ne mogu bez Skupštine da odlože grejnu sezonu. Ako tvrdite da ima gasa i energenata nema razloga da se konsultujete sa Beogradskim elektranama, nego vi donosite odluku da se pomeri grejna sezona i zahtevamo da se hitno pusti grejanje i umanje računi za grejanje za onoliko dana koliko nije bilo grejanja”, rekla je Popović na sednici.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da se temi grejanja pristupa na “paušalan i amaterski” način.

“Pitanje energenata ne može samostalno da odluči Skupština Grada, to je vrlo složena tema, jer će pitanje energenata kada dodje zima biti neizvesno i neozbiljno je pričati o cenama energenata na današnji dan”, rekao je Nikodijević.

Na današnjoj sednici Grada Beograda raspravlja se o urbanističkim planovima i porezu na imovinu, a kao posebna tačka, biće razmatran izveštaj o pripremi Beograda za zimsku sezonu.