Šapić: Ne znam zašto je Beograd zagadjen sad, a zašto neće biti za dva meseca

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Beograd i Nju Delhi su se 12.10.2022. prema podacima koji se ažuriraju u realnom vremenu na sajtu “IQAir Earth”, smenjivali na prvom mestu liste najzagadjenijih glavnih gradova na svetu s indeksom zagadjenja 169, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS). (BETA/Ana Slović) 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da ne zna zašto je vazduh u Beogradu zagadjen danas dok za dva meseca verovatno neće biti tako, i dodao da aplikacija o zagadjenosti ne treba da bude jedinica mere kada nema racionalnog objašjenja zašto je vazduh boljeg ili lošijeg kvaliteta.

Šapić je za televiziju Prva kazao da je po aplikaciji koja se koristi za merenje zagadjenosti vazduha Beograd poslednje četiri godine “relativno nezagadjen”, da je situacija kao danas bila slična i 2017. godine, a da je u proseku 2021. godine po zagadjenosti bio 73. grad u Evropi.

“Pod pretpostavkom da su aplikacije apsolutno autentične i tačne i da je u ovom momentu to što pokazuje tako kako jeste, šta smo to mi radikalno uradili na bolje od 2017. do pre 15 dana, da tada po toj istoj aplikaciji Beograd nije bio zagadjen, a sada jeste”, kazao je gradonačelnik.

Naveo je da nema “logičko objašnjenje šta je to što se desilo pre mesec dana, da bi ta aplikacija pokazivala da je vazduh zagadjen”.

“Ako četiri godine Beograd nije pokazivao da je zagadjen grad, a ništa se suštinski nije promenilo. Mi jesmo radili sve vreme na zaštiti životne sredine, ali ništa se nije promenilo da mi kažemo da smo, na primer, stavili filtere na termoelektrane. To se nije desilo, kao što se ni sad nije desilo da smo to skinuli, a pojavilo se zagadjenje”, istakao je Aleksandar Šapić.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić (Foto: BETA/Amir Hamzagić)

Naveo je i da Beograd nema tešku industriju u svojoj okolini, za razliku od Bora, gde je, po njegovim rečima, po istoj aplikaciji vazduh bio medju najčistijima u Evropi i najčistiji u Srbiji u trenucima kada je Beograd bio medju najzagadjenijim na svetu.

“Nemojmo da nam aplikacija bude jedinica mere kada nemamo racionalno objašenjenje zašto vazduh ide gore i dole”, dodao je gradonačelnik.

On je ocenio da postoje i vremenski faktori na koje nema uticaja, ističući da to nije opravdanje i da treba o problemu zagadjenja raditi svakodnevno i pričati ljudima o tome i da treba raditi na smanjenju broja individualnih ložišta i automobila.