Šapić: Iz budžeta za sledeću godinu besplatni udžbenici za osnovce i srednjoškolce

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić održao je konferenciju za novinare o budžetu grada za 2023. godinu,  u Skupštini grada Beograda. (BETA/Amir Hamzagić)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je na redovnoj konferenciji za novinare u Skupštini grada, da će sledeće godine iz gradskog budžeta biti obezbedjen novac za besplatne udžbenike za beogradske osnovce i srednjoškolce.

Za to će, prema njegovim rečima, biti izdvojeno više od 20 miliona evra, a za 180 hiljada učenika, koliko ih ima u Beogradu.

On je rekao da će sledeće godine biti obezbedjen i besplatan vrtić za svu decu za koji je iz budžeta predvidjeno oko 25-30 miliona evra kao i dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju.

“Nije mala cifra kada se sve sabere, ali ja mislim da vredi i da je to pravi način kako da se iskoristi novac koji, na kraju krajeva, pripada našim gradjanima”, rekao je Šapić.

Rekao je da je svim opštinama na teritoriji Beograda, vraćen budžet koji su imale pre korone i, prema rečima Šapića, on će biti “veći nego ikad”.

“Uz prošli rebalans vratili smo sve dugove opštinama koji su ih kočili i opterećivali po više desetina godina”, rekao je Šapić i dodao da će opštinama vratiti i kapitalne projekte u vrednosti od milijardu i po dinara.

Gradonačelnik je najavio da će više od 100 ulica sledeće godine biti rekonstruisano i da će se nastaviti ulaganja u infrastukturu.

Šapić je najavio da će sledeće godine biti pokrenuta i Beogradska kartica koju će moći da imaju svi stanovnici Beograda, koja će biti personalizovana, imati jedinstveni QR kod i uz pomoć koje će gradjani moći da imaju popuste u odredjenim radnjama za kupovinu i mnogobrojne olakšice.

Prema njegovim rečima, budžet za kulturu i sport će biti takodje veći i ulaganja u sportske objekte će biti povećana.

Ono što će prvo biti realizovano jeste postavljanje 101 objekta za službe javnog reda, odnosno komunalne policajce, u kojima će boraviti “Beogradski lični Beli”.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na konferenciji za novinare o budžetu grada za 2023. godinu (FOTO: BETA/Amir Hamzagić)

Šapić: Ne možete da napravite novi most dok ne uklonite stari”

Ponovio je da neće biti rekonstrukcije starog Savskog mosta, već da će umesto tog biti postavljen novi most.

“To je most koji je neuslovan. Ne možete da napravite novi most dok ne uklonite stari. Postojeći most mora da bude uklonjen jer stubovi ne mogu da izdrže novi most”, rekao je Šapić.

Dodao je da ne zna šta je neistinito u tome što je most nazvao “nacističkim”.

“Možda se nekom taj termin čini rogobatnim ali njega su napravili nacisti. Takvih mostova je bilo 60 u Evropi, ali su posle Drugog svetskog rata svi uklonjeni. Sad su svi oni ludi što su uklonili te mostove”, kazao je Šapić.

Gradonačelnik je dodao da se nije odustalo od izgradnje pešačko-biciklističkog mosta od Ade Ciganlije do Novog Beograda i da bi izgradnja mogla da počne krajem sledeće ili početkom 2024. godine.

“Odvojen je novac i ako projekat završimo do kraja sledeće godine, počećemo sa izgradnjom tad, ili početkom 2024. godine. Grube procene govore da posle treba još godinu dana za završetak izgradnje”, rekao je Šapić.

Gradonačelnik je istakao da je u Skupšitini grada za 26. decembar zakazana sednica na kojoj će biti rasprava o budžetu i na kojoj će biti detaljno razmatrani predlozi.