RSE: Završeni bilateralni sastanci, očekuje se nastavak dijaloga

Izvor: BETA

Foto naslovna: Predsednik Srbije Aleksandar Vucic, premijer Kosova Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslav Lajcak. (BETA/European Council)

Premijer Kosova i predsednik Srbije Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić završili su drugi krug odvojenih bilateralnih sastanaka sa predstavnicima Evropske unije Žozepom Borelom i Miroslavom Lajčakom, javlja Radio slobodna Evropa (RSE).

Kako RSE nezvanično saznaje, očekuje se održavanje nove runde zajedničkog sastanka  Vučić – Kurti sa evropskim posrednicima.

Prva runda trilateralnog susreta premijera Kosova Albjina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim zvaničnicima u okviru dijaloga na najvišem političkom nivou održana je danas pre podne

Tom sastanku su prethodili odvojeni sastanci Kurtija i Vučića sa Borelom i Lajčakom.

Borel je uoči današnje runde dijaloga na Tviteru napisao da očekuje da dvojica lidera budu fleksibilni da dođu do zajedničkog stava.

“Nedavne tenzije na severu Kosova pokazale su još jednom da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da da nađu zajednički jezik”, napisao je Borel uoči zajedničkog sastanka kojem su prethodili odvojeni razgovori sa Kurtijem i Vučićem. 
Vučić je posle susreta sa Borelom na Instagramu napisao da počinju razgovori o “suštinskim problemima” na Kosovu i da se “nada kakvom-takvom rešenju” iako, kako je naveo, “u to uopšte ne veruje”.

Ovo je prvi susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana.

Vučić i Kurti juče su u Briselu razgovarali i sa specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom koji je i danas došao u zgradu EU gde se održava dijalog. Uoči nastavka dijaloga lideri Srbije i Kosova razgovarali su juče i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom