REM pokrenuo postupak protiv Pinka zbog snimka Save Manijlovića montiranog uz pomoć veštačke inteligencije

Izvor: Cenzolovka

Autorka: Danica Đokić

Naslovna fotografija: Lider pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović (PrScr Utisak Nedelje)

REM je pokrenuo postupak protiv Pinka nakon emitovanja lažne izjave lidera pokreta Kreni -promeni Save Manojlovića, generisane pomoću veštačke inteligencije, a predstavljene kao „šaljiva interpretacija”.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) pokrenuo je postupak protiv Pinka, nakon što je ova televizija u Nacionalnom dnevniku više puta prikazivala video-snimak lažne izjave Save Manojlovića, lidera pokreta Kreni-promeni, piše Cenzolovka.

To za Cenzolovku potvrđuje članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović, koja dodaje:

„Gostovanje Save Manojlovića u Utisku nedelje izmenjeno je tako što je falsifikovan njegov glas i emitovana izmišljena izjava, čime gledaoci mogu biti dovedeni u zabludu.”

Sledeći korak je da se na prvoj narednoj redovnoj sednici Saveta izjasni i predstavnik Pinka, nakon čega će se doneti odluka o eventualnom izricanju mera ovoj televiziji.

Kako je Cenzolovka ranije pisala, Pink je lažni snimak Manojlovića predstavio kao šaljivu interpretaciju, kreiranu pomoću „ej aj (AI, prim. nov) tehnologije”.

Voditelji dnevnika tada nisu objasnili da „ej aj tehnologija” u prevodu znači – veštačka inteligencija.

Pink je i prošle godine na isti način emitovao kreirane lažne snimke opozicionih političara, ali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nakon čega je REM reagovao saopštenjem kojiim je podsetio emitere da su dužni da ne prikazuju sadržaj kojim zloupotrebljavaju lakovernost gledalaca i javnost dovode u zabludu.

Tada je REM preporučio televizijama da sadržaj generisan veštačkom inteligencijom jasno označe kao takav pre, tokom i nakon emitovanja, kao i da on ne bude deo informativnih emisija, već drugih žanrova, poput zabavnog, dokumentarnog ili obrazovnog.

Ko se ubuduće ogluši o ovu preporuku, snosiće sankcije – bila je tada jasna predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić.