PSG i grupa civilnog društva na starom Savskom mostu u Beogradu oslikali mural Miladinu Zariću

Izvor: BETA

Naslovna fotografija:  Izrada murala Miladinu Zariću u podnožju nosećeg stuba starog Savskog mosta (BETA/Milan Obradović )

Odbornik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) u Skupštini Beograda, Vladimir Pajić, izjavio je da 15 organizacija “političkih i nepolitičkih, stručnih i gradjanskih” traži od vlasti da odustanu od rušenja starog Savskog mosta, a da će, ukoliko ne odustanu, biti organizovani protesti.

Pajić je obraćajući se novinarima na novobeogradskoj strani starog Savskog mosta, povodom slikanja murala posvećenog učitelju  Miladinu Zariću koji je krajem Drugog svetskog rata spasao rušenja most kojeg su nacisti u povlačenju minirali, pozvao “gradjane Beograda i naše zemlje da budu Zarić”, a vlasti “da ne diraju ovaj most”.

“Mi danas radimo mural ispred više od 15 različitih organizacija, političkih i nepolitičkih, stručnih i gradjanskih. Miladin Zarić je spasao ovaj most tokom Drugog svetskog rata pri samom kraju, za to je odlikovan. Ovaj most je mesto bitke oslobodilaca Beograda i okupatora Beograda”, rekao je Vladimir Pajić.

Istakao je da je “Miladin Zarić heroj, a ovaj most jeste i njegov spomenik”.

Pokret slobodnih gradjana organizovao izradu murala u podnožju nosećeg stuba starog Savskog mosta u Novom Beogradu. Mural je posvećen učitelju Miladinu Zariću koji je spasao taj most od miniranja prilikom povlačenja nacističkih okupatora na kraju Drugog svetskog rata. (Foto: BETA/Milan Obradović)

Predložio je da vlasti izmene projekte i da pored ovog mosta podignu novi most za motorna vozila, a da stari Savski most bude za pešake i bicikliste.

“Ukoliko se ovaj most rasklopi ili sruši, kao što vlast planira, minimum tri godine sav saobraćaj koji je preko njega išao, biće usmeren na Gazelu i na Brankov most. To će dovesti do još goreg kolapsa u saobraćaju u Beogradu i do nesnošljivih gužvi”, kazao je Pajić.

Dodao je da će o zahtevu da se ne ruši stari Savski most govoriti i u Skupštini Grada Beograda.

“O tome ćemo govoriti sve vreme dok ne ubedimo vlast da promeni svoje loše i rekli bismo koruptivne odluke. Zahtevamo da se taj kredit (za most) preispita i da se taj ugovor preispita i poništi. Mislimo da ceo projekat može da bude mnogo jeftiniji. Kada dodje do rušenja mosta, mi ćemo biti ovde. Ako sa druge strane bude kordon policije, kordon policije ne može da bude ovde tri godine koliko će trajati radovi”, rekao je Pajić.

Dizajner iz Beograda Bojan Maksimović koji je radio mural, rekao je da to treba da podseti vlast “da postoje različiti načini na koje to može da se reši”.

“Da, most je bučan, ali to se rešava. Najlakše je srušiti, treba nešto i sačuvati”, rekao je Maksimović.

Izrada murala Miladinu Zariću u podnožju nosećeg stuba starog Savskog mosta (Foto: BETA/Milan Obradović)