Prosvetari sa protesta u Beogradu zatražili status službenog lica

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Predajom zahteva Ministarstvu prosvete Srbije završen je današnji protest prosvetnih radnika u Beogradu pod nazivom “Za dostojanstvo profesije”, uz poruku “Vidimo se ubrzo na novom protestu”. (BETA/Nikola Todorović)

Više stotina prosvetnih radnika okupilo se danas na protestu na beogradskom Trgu Nikole Pašića sa kog su zatražili da im se posle incidenta u Trsteniku gde je djak izmakao stolicu nastavnici, dodeli status službenog lica.

U organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo “Stolica je drvena, ne budi i ti”, “Ko će da nam obrazuje decu kad nas sve oterate?”, “Vala dosta!” i duvali u pištaljke.

Predsednica tog sindikata Jasna Janković izjavila je da se protest održava u 47 gradova u Srbiji i da je oko 400 škola obustavilo nastavu.

“Ministar Branko Ružić rekao je da uznemiravamo javnost. Ali naša plata je ispod republičkog proseka, broj djaka po odeljenju je više od 30, nastavnici rade na odredjeno po 20 godina i ne mogu da dobiju stalno zaposlenje. I povrh svega toga sada moramo da trpimo nasilje učenika nad nastavnicima. Poruka ministru je da mi nećemo prestati da se borimo za dostojanstvo naše profesije”, rekla je Janković.

Ona je istakla da je rok za zvanične pregovore o dobijanju tog statusa sredina decembra i da prosvetari do tada neće protestovati.

“Već je oformljena Radna grupa za pregovore i nećemo protestovati do 15. decembra čekajući da nam ministar odgovori na zahtev”, rekla je Janković.

Foto: BETA/Nikola Todorović

Ona je odbacila kritike ministra koji je rekao da organizovanjem protesta krše Zakon o radu i dodala da okupljanje ne predstavlja pretnju, već “zajedničku borbu protiv vlasti koja širi nasilje”.

“Tuku se svi sa svima. Djaci sa nastavnicima, djaci medjusobno, roditelji sa nastavnicima. Ovde smo jer želimo škole bez nasilja”, dodala je Janković.

Profesor Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” iz Beograda Svetislav Ćalović naveo je da podrška koju sistem treba da pruži djacima i nastavnicima nije adekvatna.

“Nijedan propis ne štiti nastavnike. Ovaj incident sa izmaknutom stolicom u Trsteniku isplivao je na površinu, ali još gori mobing krije se ispod toga. Ovaj sistem ide samo na ruku nasilnika”, rekao je Ćalović.

Nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića, prosvetni radnici krenuli su u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama do zgrade Ministarstva prosvete.