ProGlas poziva građane na ‘miran protest u centru Beograda’, u subotu 30. decembra

Izvor: BETA, N1, TAF

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

Inicijativa ProGlas, koju je pokrenula grupa javnih ličnosti, pozvala je građane na protest, 30. decembra, u centru Beograda, sa kog će kako su najavili, uputiti zahtev za održavanje novih parlamentarnih i lokalnih izbora u celoj Srbiji “u roku od šest meseci, nakon procesa temeljne promene izbornih uslova”.

Potpisnici inicijative su pozvali na “miran protest kod Terazijske česme”, 30. decembra u 12 časova, zbog kako su naveli, izneverene izborne volje građana.

Najavljeno je da će na protestu pod sloganom “Ne pristajemo” kao “specijalni gost” govoriti glumac Rade Šerbedžija, a osim njega okupljenima će se obratiti i pokretači ProGlasa, glumica Svetlana Bojković, profesori Miodrag Jovanović i Filip Ejdus, kao i nosioci izborne liste “Srbija protiv nasilja” Marinika Tepić i Miroslav Aleksić.

Poziv na protest Inicijative ProGlas u subotu 30. decembra kod Terazijske česme u Beogradu (Video: Inicijativa ProGlas, Fejsbuk)

Na protestu će govoriti i nekadašnji košarkaški reprezentativac Srbije Vladimir Štimac i studentkinja Emilija Milenković, a najavljeno je da će se posle obraćanja, učesnici protesta uputiti ulicama Kralja Milana i Kneza Miloša, ka zgradi Ustavnog suda.

“Još ranije smo pozvali sve da složno, mirno i odlučno poruče da ne pristaju na prekrajanje izborne volje, da ne pristaju na obesmišljavanje demokratije i vladavine prava i da ne pristaju na rađanje ogoljene autokratije u Srbiji. Zbog izneverene izborne volje građana, zahtevamo da se novi parlamentarni i lokalni izbori u celoj Srbiji održe u roku od šest meseci nakon procesa temeljne promene izbornih uslova”, piše u saopštenju ProGlasa.

Glumica Svetlana Bojković (Foto: Medija centar Beograd)

Kako je preneo N1, na konferenciji održanoj 26. decembra u Beogradu, glumica Svetlana Bojković pročitala je izjavu i, pored poziva na miran protest, istakla da „ProGlas“ pruža punu podršku studentima, osuđuje napade na institucije, ali i prekomernu upotrebu sile, a one koji štrajkuju glađu su poziva da ne nanose štetu svom zdravlju.

Bojković je podsetila da je „ProGlas“ uoči izbora pozivao građane da izađu verujući da masovna izlaznost može da neutralizuje efekte izbornih nepravilnosti, ali i da pomogne da se prikupe dokazi o njima.

Glumac Dragan Bjelogrlić (Foto: Medija centar Beograd)

„Ukupan angažman, ne samo glasača nego i rekordnog broja kontrolora, pomogao je da se u sadarnji sa domaćim i stranim posmatračima prikupi veliki broj dokaza o drastičnim neregularnostima i izbornom inženjeringu“, rekla je ona.

Glumac Dragan Bejlogrlić naglasio je da „ProGlas“ insistira da skup u subotu 30. decembra bude miran i da ne bude nikakvih incidenata.

„Ovo je jedan mirni skup koji poziva sve koji misle da na ovim izborima nije ispoštovana njihova volja“, rekao je on.

Ne pristajemo – poziv na miran protest Inicijativa ProGlas (Video: Inicijativa ProGlas Fejsbuk)

Akademik Vladica Cvetković podsetio je da su se pokretači „ProGlasa“ okupili kao zabrinuti građani, a sada su „još zabrinutiji“.

„Sada, kao zabrinutiji, opet pozivamo na mirne proteste“, rekao je Cvetković.

Akademik Vladica Cvetković (Foto: Medija centar Beograd)