Poslanici usvojili izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Rasprava o Kosovu i Metohiji u Domu Narodne skupstine (BETA/Miloš Miškov)

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u petak uveče, izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, sa 154 glasa za i 23 protiv, dok devet poslanika nije glasalo.

Izveštaj je parlamentu podnela Vlada Srbije i odnosi se na pregovarački proces Beograda i Prištine od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023. godine.

Dvodnevnoj raspravi u parlamentu prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da će Srbija nastaviti da pregovara o svakom, pa makar i najlošijem predlogu o Kosovu jer ne sme da ponovi loša iskustva iz prošlosti.

Naveo je i da Srbiju u narednom periodu očekuju veliki razgovori, kao i borba za osnivanje Zajednice srpskih opština.

Drugi dan zasedanja protekao je mirno, za razliku od prvog kada je kratko prekinut rad, jer su poslanici opozicije ustali i krenuli ka stolu predsedavajućeg tvrdeći da im je uskraćeno pravo na repliku.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić to je okarakterisao kao “napad na predsednika države”, pa je došlo do koškanja poslanika vlasti i dela opozicije.

Poslanici Narodne stranke napustili su u petak skupštinsku sednicu jer je po njegovim rečima, predsednik Srbije raspravu o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju “pretvorio u cirkusku predstavu”.

Foto: BETA/Miloš Miškov

Predsednik skupštine Srbije sazvao je za subotu vanredno zasedanje

Poslanici su u subotu započeli vanredno zasedanje sa 32 tačke dnevnog reda, među kojima je i set pravosudnih zakona koji se donose radi usklađivanja sa Ustavom Srbije.

Na dnevnom redu su zakoni o sudijama, o Visokom savetu sudstva, o javnom tužilaštvu i Visokom savetu tužilaštva, kao i o uređenju sudova kojim bi trebalo da se izbor sudija i tužilaca izmesti iz Skupštine Srbije.

Poslanici će razmatrati izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, izmene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, izmene Zakona o Ustavnom sudu, Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije i izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Pored pravosuđa, poslanici će razmotriti i davanje garancija Srbije po zaduženju Javnog preduzeća “Srbijagas”, regulisanje obaveza Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu na osnovu stendbaj aranžmana, potvrđivanje kredita za obnovu teretnog voznog parka Srbije.

Poslanici će razmotriti i sporazum Srbije i Evropske unije o učešću Srbije u programu Horizont Evropa – okvirnom programu za istraživanje i inovacije, sporazum o saradnji Srbije i Angole u oblasti bezbednosti i javnog reda, sporazum Srbije i Azerbejdžana o readmisiji lica koja nezakonito borave, kao i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane Srbije i Ekvatorijalne Gvineje.

Trebalo bi da se potvrdi sporazum Srbije i Evropske unije o učešću u programu Erazmus plus, sporazum Severne Makedonije i Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Slovenije o aranžmanima zemlje domaćina u vezi sa statusom Stalne organizacije Balkanskih vojnomedicinskih snaga i njenog osoblja, sporazum Srbije i Tunisa o socijalnoj sigurnosti, Srbije i Azerbejdžana o vojnotehničkoj saradnji.

Poslanici na sednici treba da donesu odluku o imenovanju stalnog sastava Republičke izborne komisije, izmene u sastavu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i nekoliko kadrovskih promena u skupštinskim odborima.