Počela sednica na kojoj će Vučić predstaviti izveštaj o pregovorima sa Prištinom

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Plenarna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji u Domu Narodne skupštine. (BETA/Miloš Miškov)

Poslanici Skupštine Srbije započeli su novu vanrednu sednicu na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviti Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, on je na početku sednice pozdravljen višeminutnim aplauzom, ali i povicima “ua” i zvižducima poslanika opozicije.

Sednici prisustvuje predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković koji je takođe pozdravljen i aplauzima i zvižducima, kao i predstavnici Srpske liste sa Kosova.

Izveštaj je poslanicima formalno podnela vlada Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju kao i malo poznata Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Beograd, 2.02.2023. – Plenarna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji danas u Domu Narodne skupštine. (BETA/Miloš Miškov)

U izveštaju je predstavljen niz aktivnosti u procesu, kao i presek stanja po temema, među kojima su Zajednica srpskih opština, policija, pravosuđe, energetika, evropske integracije i brojne druge teme.

Od ukupno 40 strana, prvih 15 čini uvod u kojem je pobrojano šta je rađeno u poslednjih nekoliko godina.

U delu gde se analizira presek strana, kada je reč o Zajednici srpskih opština stoji da ni u ovom izveštajnom periodu nije bilo nikakvih formalnih pomaka.

Nema pomaka ni u oblasti policije, problem pravosuđa je nastavljen, s tim što je sada još gore, jer su Srbi, kako piše, “privremeno napustili institucije”, a u izveštaju su navedeni i brojni primeri loše prakse.

Naveden je mali pomak u energetici, kod evropskih integracija pomaka nema zbog, kako je rečeno, opstrukcije Prištine “koja je produbila krizu”, nema napretka kod katastra, matičnih knjiga, Priština krši odredbe o pečatu, blokiran je sporazum o diplomama, a nije usvojena čak ni deklaracija o nestalima.

I u svim ostalim oblastima Beograd je činio sve da se dogovoreno primeni, piše u izveštaju, uz brojne primere kršenja od strane Prištine.

Ranije je najavljeno da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa narodnim poslanicima voditi raspravu o takozvanom “francusko-nemačkom predlogu” o kojem bi Srbija trebalo da se izjasni.

Beograd, 2.02.2023. – Plenarna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Domu Narodne skupštine. (BETA/Miloš Miškov)

Pojedine opozicione partije tražile su od Vučića da im dostavi taj predlog i da to bude tema rasprave, ali za sada taj dokument nije ušao u proceduru, a u ovom koji je pred poslanicima, nema podataka o bilo kakvom planu.

Orlić: Skupština nema francusko-nemački predlog,o njemu se neće raspravljati, nije zvaničan document

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da će posebna sednica o Kosovu i Metohiji koja počinje danas “trajati koliko mora”, a da će sve vreme biti prisutan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će odgovarati na pitanja poslanika.

Beograd, 2.02.2023. – Plenarna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji,  (BETA/Miloš Miškov)

Orlić je za RTS izjavio da na sednici neće biti reči o francusko – nemačkom predlogu za Kosovo, jer je u pitanju “non pejper”, kao i da Srpska napredna stranka (SNS) čiji je funkcioner, nije pozvala na okupljanje svoje pristalice ispred Skupštine Srbije, dok u njoj traje sednica.

“Kad neko kaze ‘non pejper’ to nije zvaničan dokument, takvo nešto Skupština nema”, rekao je Orlić.

Na pitanje da li će se na sednici parlamenta raspravljati o predlozima koje su podnele stranke iz opozicije, za rešavanje problema na Kosovu, Orlić je rekao da neće, i da “te stvari nisu pisane i pravljene da se o njima raspravlja u Skupštini, nego da se njima maše u rukama”.

“Ne očekuju oni, znaju da ne može da bude na sednici, pogotovo neke peticije. Nema suštinskog sadržaja, a iskrenosti nema ni u tragovima”, kazao je Orlić.

Naveo je da ipak, tokom skupštinske rasprave, “svako može da predloži šta god hoće”, ali da bi jedini “pravi način” konstruktivnog rada opozicionih stranaka bio da “pruženu ruku predsednika republike uvaže i prihvate na odgovarajaući način”.